Σκληρό πόκερ στη Σύνοδο Κορυφής. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σκληρό πόκερ στη Σύνοδο Κορυφής.

Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ όσον αφορά την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας που βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση της Ντόιτσε Βέλλε:
"Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τις χώρες με χρόνιες δημοσιονομικές παραβάσεις είναι ο...πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας χθες το βράδυ στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ZDF), ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου προβλέπεται ήδη για τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δεν επιτρέπεται να βάζουμε την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων σε ένα καλάθι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Σουλτς: Θα αποτύχει η Μέρκελ
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ δεν θα καταφέρει να περάσει την πρότασή της για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Η κ. Μέρκελ δεν το σκέφτηκε καλά», υποστηρίζει ο κ. Σουλτς σε σημερινή του συνέντευξη προς την Hannoversche Allgemeine Zeitung. «Αμφιβάλλω εάν Γερμανία και Γαλλία δεχτούν να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου εάν και αυτές παρουσιάσουν υπερβολικά ελλείμματα», λέει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών του ΕΚ.

Αισιόδοξος ο Βέστερβελλε

Αισιόδοξος εμφανίζεται παρά ταύτα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε, εκτιμώντας σε σημερινές του δηλώσεις προς την εφημερίδα Bild ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων.
«Μετά από συνεχείς συνομιλίες που είχα με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση που θα δυναμώνει την Ευρώπη, θα προστατεύει το ευρώ και θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογούμενων», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε αυστηρούς κανόνες που θα εγγυώνται ότι μελλοντικά η επιβολή κυρώσεων θα εξαρτάται όσο το δυνατόν λιγότερο από την πολιτική επιρροή»..

Bookmark and Share