Οργισμένο παραμένει το Πεκίνο για την επιλογή της νορβηγικής ακαδημίας που στιγματίζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα
Στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το...φετινό Νόμπελ Ειρήνης, πυροδοτώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου και πρωτοφανή ένταση στις διπλωματικές σχέσεις της Κίνας με τη Νορβηγία.
Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αισχρότητα» την επιλογή του 54χρονου Λιου Σιαομπό, υποστηρίζοντας ότι «αντιβαίνει πλήρως τις αρχές του βραβείου». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η βράβευση του αντικαθεστωτικού ακτιβιστή θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με το Οσλο, χαρακτηρίζοντας την επιλογή του ως «μη φιλική πράξη». Τα νορβηγικά ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι διεκόπη η εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN στην Κίνα από τη στιγμή της ανακοίνωσης του φετινού νικητή, καθώς και ότι η κινεζική αστυνομία παρεμπόδιζε τη σύζυγο του φυλακισμένου αντιφρονούντα να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Η Λιου Σιά δήλωσε, ωστόσο, «κατενθουσιασμένη» για τη βράβευση του συζύγου της, καθώς και ότι οι Αρχές της διεμήνυσαν ότι θα τη μεταφέρουν στην επαρχία Λιανονίνγκ που είναι φυλακισμένος για να του ανακοινώσει την είδηση, ενώ επανέλαβε το αίτημά της για άμεση απελευθέρωσή του. Την απελευθέρωσή του Λιου Σιαομπό ζήτησαν, με «ήπιες» δηλώσεις, τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι. Τα συγχαρητήριά του στο Λιου Σιαομπό απηύθυνε με γραπτή επιστολή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για επιβράβευση όσων μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο.
Στη φυλακή
Ο Λιου Σιαομπό εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών, η οποία του επιβλήθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο ανήμερα τα Χριστούγεννα, έχοντας κριθεί ένοχος για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους». Αφορμή είχε σταθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στη σύνταξη της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60. Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα. Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειονότητά τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει έκκληση να του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ υπέρ της βράβευσής του είχαν ταχθεί στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και ο Δαλάι Λάμα.
Post Top Ad
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Home
Unlabelled
Πολεμικό κλίμα δημιούργησε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης