"Οι λόγοι της βελτίωσης της ελληνικής αγοράς ομολόγων" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

"Οι λόγοι της βελτίωσης της ελληνικής αγοράς ομολόγων"

Στη βελτίωση που σημειώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τη μείωση των επιτοκίων και την αύξηση της τιμής τους, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στη βελτίωση συνέβαλε ο συνδυασμός των...καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων, της υπόσχεση της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων και της ελπίδα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

"Αυξάνεται η εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της οικονομίας", αναφέρουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, προσθέτοντας ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είχε το προηγούμενο τρίμηνο την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10% από τις 30 Ιουνίου, ενώ τα επιτόκια τους μειώθηκαν κατά 13%. Η συνολική απόδοση των ελληνικών ομολόγων από τις 30 Ιουνίου έφθασε το 8%, ενώ το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες στο 8,94%.

Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής της Διεύθυνσης Σταθερού Εισοδήματος της Evolution Securities, δήλωσε: "Η Ελλάδα εξέπληξε τους επενδυτές, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Επίσης, βοήθησαν η δήλωση της Κίνας ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και του ΔΝΤ για την παράταση της εξόφλησης του δανείου".

Στη σημερινή έκδοση των Financial Times δημοσιεύεται άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου της Alpha Bank κ. Μιχάλη Μασουράκη με τίτλο: "Η πειθαρχία φέρνει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης". Το άρθρο σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος φαίνεται να έχει μειωθεί στο μισό και ότι το 2011 προβλέπεται, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, να μειωθεί περαιτέρω στο 7% του ΑΕΠ αντί το 7,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης.

Ο κ. Μασουράκης τονίζει ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι αξιόπιστος και ότι η χρεοκοπία πιθανότατα θα αποφευχθεί, αν η Κυβέρνηση εμμείνει στην εφαρμογή της πολιτικής της. Αν δεν συμβεί αυτό, σημειώνει, είτε λόγω κόπωσης από τη διαδικασία προσαρμογής είτε λόγω κοινωνικής αναστάτωσης, θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Μασουράκης αμφισβητεί, όμως, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγήσει σε πολιτικές ηπιότερης λιτότητας, επειδή, όπως αναφέρει, θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα πρωτογενή πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό.
Bookmark and Share