ΗΠΑ-Ινδία συμμαχία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΗΠΑ-Ινδία συμμαχία!

Προσέγγιση της Ουάσιγκτον στο Ν. Δελχί για να περιοριστεί η επιρροή του Πεκίνου

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ινδία, προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην Ασία ως μία από τις πιο προηγμένες δημοκρατίες και τις μεγαλύτερες...της ηπείρου, προκειμένου να μετριαστεί η αυξανόμενη κινεζική επιρροή.
Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ινδία τον επόμενο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι επιθυμούν η Ινδία να αποκτήσει «πιο ενεργό» ρόλο σε θέματα εμπορίου, ασφαλείας και πολιτικής συνεργασίας, πέρα από την ευρύτερη περιοχή της.
«Θεωρούμε την Ινδία ως μια ισχυρή δύναμη στην ανατολική Ασία», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Η επιρροή της Ινδίας δεν περιορίζεται μόνο από τα άμεσα σύνορά της», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, η Ινδία δεν μετέχει στους θεσμούς των αναδυόμενων οικονομιών της ανατολικής Ασίας, που επιχειρούν να φέρουν πιο κοντά την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Τα σχόλια των Αμερικανών συμπίπτουν με την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμοχάν Σινγκ, στην Ιαπωνία, η οποία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί επίσης το Βιετνάμ και τη Μαλαισία.
Ο κ. Σινγκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μια συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των ιαπωνικών επενδύσεων στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας.
Οι ηγέτες της Ινδίας εκφράζουν ανησυχίες ότι η χώρα παραγκωνίζεται από την επεκτατική πολιτική και τις συμφωνίες του Πεκίνου με το Πακιστάν, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα. «Βεβαίως η Κίνα αποτελεί θέμα ενεργών συζητήσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας», επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν έχουμε τις ίδιες ανησυχίες», όπως συμπλήρωσε.
Το Νέο Δελχί εκφράζει επιπρόσθετα ανησυχία και για τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον. Πέρυσι προκλήθηκε αναστάτωση ύστερα από έγγραφο που διέρρευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ομπάμα στο Πεκίνο, σύμφωνα με το οποίο προσέφερε στην Κίνα ηγετικό ρόλο στη Νότια Ασία. Το Νέο Δελχί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο όσον αφορά τις φιλοδοξίες της Κίνας στο Πακιστάν που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, για την αυξανόμενη ναυτική δύναμή της, αλλά και για τις διαμάχες που εκκρεμούν σε περιοχές όπως το Κασμίρ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η πρόσκληση προς την Ινδία να ενισχύσει το ρόλο της στην Ασία δεν αποτελεί προσπάθεια για εξισορρόπηση της σχέσης της Ουάσιγκτον με το Νέο Δελχί και το Πεκίνο. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η Ινδία πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο σε περιφερειακούς φορείς, όπως η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας. Η Ινδία δεν αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο αμυντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, είναι όμως ο πιο συχνός εταίρος της χώρας σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, έχοντας λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Επισήμως, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι σχέσεις τους με την Ινδία έχουν σημειώσει «ραγδαία εξέλιξη» τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις περιόδους της προεδρίας των κ.κ. Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπ. Ομπάμα.

Στρατιωτικοί εταίροι
Η Ινδία δεν αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο αμυντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, είναι όμως ο πιο συχνός εταίρος της χώρας σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, έχοντας λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 τα τελευταία οκτώ χρόνια.
(Της James Lamont, Anjli Raval, Michiyo Nakamoto,
Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share