39η θέση για την Ελλάδα μεταξύ 110 χωρών
Φαίνεται ότι περνούσαμε τόσο καλά προ Τρόικας που η λαίλαπα των μέτρων δεν μας έχει αγγίξει σε βαθμό ώστε πραγματικά να είμαστε …δυστυχισμένοι!Τουλάχιστον αυτό δείχνει ως η θεωρούμενη ως πλέον αντιπροσωπευτική στο είδος της έρευνα του βρετανικού Legatum Ιnstitute, η οποία...παρά το ότι οι δικές μας έρευνες μας αναδεικνύουν ως τους πλέον απαισιόδοξους στην Ευρώπη, εντούτοις μας κατατάσσει 39ους σε σύνολο 110 χωρών ανά τον κόσμο σε σχέση με την ευημερία που βιώνουμε συνολικά στην καθημερινότητά μας.
Οι έρευνες αυτές καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού και την πρώτη θέση κατέλαβε για δεύτερη φορά η Νορβηγία ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είναι η Δανία και η Φινλανδία αντίστοιχα.
Η Αυστραλία κατατάχθηκε τέταρτη, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, καθώς και η Ιαπωνία δεν βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, ενώ κάτω από εμάς βρίσκονται μεγάλες χώρες όπως η Κίνα (58η), η Ρωσία (63η) και η Ινδία (88η).
Ο Δείκτης Ευημερίας Legatum αταρτίζεται από το 2006 από ερευνητές και η τελική εκτίμηση περί ευημερίας βασίζεται «σε συνδυασμό του πλούτου και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε κάθε κράτος».
Η κατάταξη γίνεται με βάση 8 κριτήρια, τα οποία συνδιαμορφώνουν τον «δείκτη»: την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση, την Υγεία, την ασφάλεια, τις ατομικές ελευθερίες και το λεγόμενο «κοινωνικό κεφάλαιο»- την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.
Σύμφωνα τον οργανισμό τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας είναι η εκπαίδευση και υγεία, όπου βρισκόμαστε στην 21η και 22η θέση παγκοσμίως, δηλαδή σε επίπεδα κοντά στη Μεγάλη Βρετανία. Μέτριες επιδόσεις καταγράφονται στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στις ευκαιρίες, στη διακυβέρνηση και στην ασφάλεια της χώρας.
Πολύ χαμηλά, στην 80ή θέση, κατατάσσεται η χώρα μας στις ατομικές ελευθερίες και στο κοινωνικό κεφάλαιο.
Πηγή Πρώτο Θέμα