Η ελληνική αναπηρία στα στατιστικά στοιχεία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ελληνική αναπηρία στα στατιστικά στοιχεία

Ρίξαμε το καράβι στα βράχια, γίναμε διεθνής περίγελος με τις «ελληνικές στατιστικές» και συνεχίζουμε να μη βρίσκουμε άκρη με την έλλειψη αρχείων και πραγματικών στοιχείων, στατιστικών ή άλλων...

Οι απεσταλμένοι της «Τρόϊκα» τραβάνε τα μαλλιά τους περιφερόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και πλέον δεν σιγοψιθυρίζουν, αλλά αναρωτιούνται φωναχτά, πως...είναι δυνατόν να λειτουργεί (ή μάλλον να μη λειτουργεί) έτσι μία χώρα, και ακόμη περισσότερο, πως έγινε δεκτή μία τέτοια χώρα και παραμένει στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Γι΄ αυτό και έρχονται τώρα καμιά δεκαριά της Γιούροστατ μήπως και βρουν άκρη. Αμφίβολο…
Είναι σαφές ότι αυτή η ιστορία με τα στοιχεία έχει συμβάλει αποφασιστικά στο να βρεθούμε στο γκρεμό. Είτε λόγω της έλλειψης στατιστικών στοιχείων, είτε λόγω της παραποίησής τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο οι Βρυξέλλες δεν ήξεραν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά ούτε και οι ελληνικές κυβερνήσεις. ΄Αγνωστο αν το επεδίωκαν, αλλά το πιθανότερο είναι ότι παραδόθηκαν στην ανεπάρκεια και την αδυναμία των υπηρεσιών να βρουν ή να προσφέρουν αξιόπιστα στοιχεία. ΄Αλλωστε, αφού τα πάντα ήταν και είναι χύμα στο κύμα, πώς να υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα αξιόπιστα. Εδώ, αρχεία δεν έχουμε…

Φυσικά, η κατάσταση αυτή δεν επέτρεπε στις κυβερνήσεις να έχουν εικόνα της πραγματικότητας και σταδιακά εθίστηκαν στο να επιζητούν και να βλέπουν παραμορφωμένη εικόνα. Σε μεγάλο βαθμό οι έλληνες πολιτικοί δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την αξία των στατιστικών στοιχείων. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα αυτή ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς στοιχεία και μάλιστα αξιόπιστα λειτουργούν τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ακόμη και επιχειρήσεις. Η τάξη και η αναζήτηση της πραγματικής εικόνας δεν περιλαμβάνονται στην κουλτούρα του έλληνα. Προτιμούμε να έχουμε μία εικόνα κατά προσέγγιση και σύμφωνη με την επιθυμία μας, παρά μία εικόνα ακριβή και πραγματική.

Γι΄ αυτό και στις στατιστικές της Γιούροστατ πολύ συχνά δίπλα στην Ελλάδα υπάρχουν κενά ή αστερίσκοι!
Bookmark and Share