Ο φόβος φυλάει τα έρημα, λέει η σοφή παροιμία.
Ο φόβος όμως απέναντι στον ιό HIV/AIDS στη χώρα μας έχει εκλείψει..
Στους 20.000 εκτιμώνται οι «κρυφοί» οροθετικοί στην Ελλάδα, οι...ανυποψίαστοι αδιάγνωστοι φορείς του ιού, λέει μιλώντας στην Ντ.Βεργού και την «Ελευθεροτυπία» σήμερα, ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της πιο δραστήριας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον HIV/AIDS στη χώρα μας, PRAKSIS.
Στον αντίποδα έρχεται η καταγραφή αυξανόμενων δηλώσεων οροθετικών, σύμφωνα με τις οποίες, αν και έχουν επίγνωση ότι είναι φορείς του ιού, συνεχίζουν να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, επισημαίνει ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Αθήνας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
«Το θέμα είναι η εξέταση για τον ιό. Οταν το 54-70% των νέων κρουσμάτων δημιουργούνται από τους "κρυφούς" οροθετικούς, η εξέταση είναι κρίσιμη. Η προφύλαξη είναι σημαντική, αλλά η εξέταση είναι ζωτικής σημασίας, όταν έχουμε να κάνουμε με άτομα που έχουν προσβληθεί, το αγνοούν και μεταδίδουν τον ιό», επισημαίνει ο Τζ. Αντύπας. Αυτό είναι και το μήνυμα-στόχος της νέας καμπάνιας που ετοιμάζει και θα παρουσιάσει στις 23 Νοεμβρίου το PRAKSIS, σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής, η ΜΚΟ που στηρίζει συναισθηματικά, ψυχολογικά, αλλά και πρακτικά τους οροθετικούς: «Ενημέρωση, προφύλαξη, εξέταση - Το δικό μας μότο ζωής».
«Η πλειονότητα των οροθετικών έρχεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχει βγει η άμυνα του οργανισμού σε κριτικό όριο, κάτω από το οποίο δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα», τονίζει ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Γνώμη του είναι ότι «έχουν μειωθεί κατά πολύ οι προφυλάξεις του γενικού πληθυσμού και των ευπαθών ομάδων, γιατί ο HIV και το AIDS δεν φοβίζουν πια. Δεν είναι το AIDS πια συνώνυμο με τον θάνατο. Εκλείπει ο φόβος, εκλείπει και η πρόληψη».
«Αποτελεσματικές θεραπείες υπάρχουν, αλλά η προϋπόθεση είναι να διαγνωστεί κανείς για να τις λάβει και να παρατείνει τη ζωή του. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο HIV/AIDS είναι μια ασθένεια νέα, που μετρά μόνον 25 χρόνια ζωής και άρα δεν τη γνωρίζουμε απόλυτα».
Η κινητή μονάδα με το γρήγορο τεστ σάλιου της PRAKSIS που περιόδευε ανά την Ελλάδα από τον Ιούνιο, τώρα κινείται πιο στοχευμένα. Λόγω του ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά οροθετικών είναι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), είτε είναι ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι, αναφέρει ο Τζ. Αντύπας, η κινητή μονάδα πηγαίνει σε μέρη όπου συχνάζουν: gay bar, σάουνες, cruising points (Πεδίον του Αρεως, Ζάππειο κ.ά.). Η ανταπόκριση «είναι πολύ δειλή, είτε γιατί αντιμετωπίζουν το θέμα με επιφύλαξη είτε γιατί αδιαφορούν είτε γιατί θεωρούν πως δεν τους αφορά. Λείπει η ενημέρωση», θα προσθέσει.
«Υπάρχει κενό στην ενημέρωση», συμφωνεί ο Παν. Γαργαλιάνος. «Στα σχολεία με τους ενεργούς σεξουαλικά νέους προσπαθούμε χρόνια να εισάγουμε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει. Είναι ένα εγχείρημα από την εμπειρία μου κάθε άλλο παρά εύκολο». Κενό «έχω διαπιστώσει και στον προγεννητικό έλεγχο των γυναικών», προσθέτει.
Η εκστρατεία ενημέρωσης τη δεδομένη στιγμή του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύει στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και στους μετανάστες.
Post Top Ad
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Στους 20.000 εκτιμώνται οι ανυποψίαστοι και αδιάγνωστοι φορείς του AIDS στην Ελλάδα.