Μείωση 9,4% στην ελληνική βιομηχανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μείωση 9,4% στην ελληνική βιομηχανία

Μείωση 9,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στην ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος, κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την...Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 9,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 24,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
α. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 11,2%, και
β. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,4%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις του κύκλου εργασιών στους κλάδους των τροφίμων, των μη μεταλλικών ορυκτών, των βασικών μετάλλων και του λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Επίσης, η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

1. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 15,2%, και
2. Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 8%.

Οι νέες παραγγελίες
Μειωμένες ήταν οι νέες παραγγελίες προς την ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος και, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 7,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 24,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 25% (λόγω ύφεσης στην οικονομία), και
β. Στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 26,3%.

Επίσης, ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2009- Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2008- Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση 2,2% έναντι μείωσης 26,4% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Bookmark and Share