Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου πρωταγωνιστούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα στην Ελλάδα, τα περί....καθυστέρησης της τρίτης δόσης του πακέτου, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του αυστριακού υπουργού Οικονομίας, και ο «ελληνογερμανικός πόλεμος».
«Η αντίσταση που προβάλλουν ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, για τη συνεισφορά τους στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους», σχολιάζει η Commerzbank AG σύμφωνα με το Bloomberg. Για το ίδιο θέμα, η ομάδα αναλυτών της Ulrich Leuchtmann στη Φραγκφούρτη, υπογραμμίζει ότι «παρότι η συνεισφορά της Αυστρίας αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τέτοιου είδους σχόλια είναι επιζήμια για το ». Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, «η εκτεταμένη διάβρωση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-χορηγών, μπορεί να γίνει μια επικίνδυνη κατηφόρα».
Στην ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Independent, ο Χάμις ΜακΡάε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι οι αναδιαρθρώσεις χρέους στην ευρωζώνη είναι αναπόφευκτες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο καταξιωμένος αναλυτής υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία είναι μονόδρομος, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να αυξήσει αρκετά τη φορολογία προκειμένου να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το χρέος της. Σχετικά με το εάν μια χρεοκοπία στους κόλπους της ευρωζώνης σημαίνει και διάλυση γι' αυτήν, ο αρθρογράφος θεωρεί ότι οι Γερμανοί θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν μια πιθανή χρεοκοπία, ακόμη και εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα δόντια.
Με αφορμή την αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας από τη Eurostat η The Wall Street Journal σημειώνει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων αντικατοπτρίζει ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα: η Ελλάδα κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αυξήσει τα έσοδά της προκειμένου να αμβλυνθεί η ψαλίδα του ελλείμματός της. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει, τους πρώτους 10 μήνες του 2010 τα δημόσια έσοδα ενισχύθηκαν μόλις κατά 3,7% έναντι του 13,7% που προβλεπόταν στο μνημόνιο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα συνεπάγονται νέες περικοπές για τον ελληνικό λαό, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.
Σημαντική θέση στα πρωτοσέλιδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της Ευρώπης κατέχει η «ελληνικογερμανική διαμάχη», την οποία πυροδότησαν οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το Παρίσι και τα σχόλια της Ανγκέλα Μέρκελ από το Βερολίνο.
«Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την οργή του με τη Γερμανία γιατί ωθεί την ευρωζώνη στο χείλος νέας κρίσης χρέους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ουσιαστικά δήλωσε δημόσια αυτό που συζητιέται κατ ιδίαν τις τελευταίες εβδομάδες στους κύκλους των Ευρωπαίων αξιωματούχων και διπλωματών», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας, «ακόμη και μερικά από τα πιο εύρυθμα κράτη έχουν εκδηλώσει την αγανάκτησή τους με τις τακτικές στις οποίες καταφεύγει η Γερμανία. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία - που αποτελούν συμμάχους της Γερμανίας σε επίπεδο οικονομικής διακυβέρνησης - έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά του Βερολίνου.
Για το δημοσίευμα της γερμανικής Bild με στόχαστρο την Ελλάδα, το BBC αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν η Bild έστρεψε τα πυρά του στην Ελλάδα, οι σπινθήρες ήταν τόσο μεγάλοι που προκάλεσαν στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ, πολιτικά εγκαύματα που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί».
Αναφερόμενο στη σκληρότητα με την οποία η γερμανική εφημερίδα επικρίνει την Ελλάδα για την κρίση, το BBC θεωρεί δικαιολογημένο τον τρόμο των Ιρλανδών που βλέπουν το ενδιαφέρον της Bild να στρέφεται σε αυτούς.
«Η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία και την Ευρώπη φέρεται με εκδικητικές τάσεις ενάντια στους Έλληνες, αντιπαραθέτοντας τους εργατικούς Γερμανούς με τους φερόμενους ως τεμπέληδες Έλληνες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν καταφύγει σε κάθε πιθανή απάτη με αποτέλεσμα να μην μπορεί η οικονομία τους να αντέξει τις δημόσιες δαπάνες», εξηγεί το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Στο ρεπορτάζ αυτό αναφέρεται στην Ελλάδα με τίτλο «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα χρειαστούν και νέες περικοπές».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι πρόσφατες διορθώσεις προς τα πάνω στο δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώνουν και το δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα αυτή η διόρθωση θα έχει σοβαρές συνέπειες. Διότι οι διορθώσεις παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος εξυγίανσης που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ »
Επιπλέον, σημειώνει πως ο στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου να αντιμετωπίσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο δεν είναι σίγουρο ότι επαρκούν.
Post Top Ad
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα