Η Ιρλανδία απορρίπτει την προοπτική της ευρωπαϊκής βοήθειας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία απορρίπτει την προοπτική της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Παρά τις πιέσεις

Συνεχιζόταν όλη νύχτα χθες οι πιέσεις προς την Ιρλανδία από ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία να καταφύγει στον...ευρωπαϊκό μηχανικό στήριξης. To θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ για «άμεση αντίδραση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν απέρριψε την προοπτική ευρωπαϊκής βοήθειας καθώς δεν επιθυμεί την επιβολή μνημονίου στη χώρα.
Στο θέμα της Ιρλανδίας μεγάλη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία επιθυμεί να προσφύγει το Δουβλίνο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το Βερολίνο επιδιώκει να επιβληθεί στην Ιρλανδία ένα μνημόνιο, όπως έγινε με την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του φορολογικού συντελεστή (12%) που ισχύει σήμερα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Ιρλανδία, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος στην Ε.Ε. Το Δουβλίνο όμως αντιδρά στις πιέσεις των εταίρων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η... Πορτογαλία, ενώ η Ισπανία αποφεύγει να πάρει θέση. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν απέρριψε χθες με δηλώσεις του την προσφυγή στον μηχανισμό και την επιβολή μνημονίου. Η μόνη βοήθεια που συζητάμε, είπε, είναι για το τραπεζιτικό σύστημα. Η ιρλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει επιλύσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως τον Ιούνιο του 2011. Οι Ιρλανδοί λοιπόν θέτουν όρους και διαπραγματεύονται. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει 4ετη προϋπολογισμό στο Kοινοβούλιο της χώρας του.
Ο Ολι Ρεν τάχθηκε κατά κάποιον τρόπο με το μέρος της Ιρλανδίας, δηλώνοντας ότι η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας. Και επισήμανε συστήνοντας ψυχραιμία, ότι δεν τίθεται θέμα επιβίωσης της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των «27» Χέρμαν Βαν Ρομπούι, ο οποίος παραμένει πιστός στις θέσεις της Γερμανίας.
Για τη διαχείριση του θέματος της Ιρλανδίας έμμεση παρέμβαση έγινε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνεδρίαση στελεχών της «Wall Street Journal».
«Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε έναν ιδιαίτερα ισχυρό χρηματοδοτικό μηχανισμό για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να διαχειριστούν τις προκλήσεις αυτές». Κατά τον Αμερικανό πολιτικό το γεγονός παρέχει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες «να κάνουν αυτό που πρέπει σε περίπτωση κρίσης – να διασφαλίσουν ότι θα κινηθούν πολύ γρήγορα».
Tην κατάσταση της οικονομίας της Πορτογαλίας θα συζητήσει ο πρόεδρος των HΠA Mπαράκ Oμπάμα με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας κατά την επίσκεψή του στη Λισαβόνα, την Παρασκευή, για τη σύνοδο του NATO.
Bookmark and Share