Προς διάσωση σπρώχνει και την Πορτογαλία η αγορά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Προς διάσωση σπρώχνει και την Πορτογαλία η αγορά

Πάνω από 10% αυξήθηκε το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, καθώς οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ότι μετά την Ελλάδα, οι χώρες που θα χρειαστεί να διασωθούν και ενδεχομένως να...προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των χρεών τους ή ακόμα και την ελεγχόμενη χρεοκοπία, θα είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Το πρώτο τεστ στις αγορές ομολόγων έπειτα από τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών που καλεί τους ομολογιούχους και τους επενδυτές να μοιραστούν με τις κυβερνήσεις τη ζημιά που προκύπτει από τη διάσωση των καταχρεωμένων χωρών, ήταν μάλλον αποθαρρυντικό.

Οι επενδυτές απαίτησαν επιτόκιο 1,81% για να δανείσουν την Πορτογαλία για τρεις μήνες (από 1,59% σε αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα) και 3,26% για 12 μήνες (από 2,88% τον προηγούμενο μήνα). Συνολικά, η Λισαβόνα δανείστηκε 1,03 δισ. ευρώ, όμως, η ζήτηση ήταν ασθενέστερη από ό,τι συνήθως, με την έκδοση των 3 μηνών να καλύπτεται κατά 2,2 φορές (από 3 φορές τον προηγούμενο μήνα) και των 12 μηνών επίσης κατά 2,2 φορές (από 2,4 φορές).

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Jose Socrates απέδωσε την αύξηση του κόστους δανεισμού των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης σε κερδοσκοπικές κινήσεις.

«Εκτός και εάν είσαι εγχώριος επενδυτής, υπάρχουν λιγότερα κίνητρα να δανείσεις αυτές τις χώρες», εξηγούσε στους Financial Times ο John Wraith, στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch Global Research, την ώρα που οι αγορές συνειδητοποιούν πλέον ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να επιβληθούν στους ομολογιούχους haircuts, στο πλαίσιο της διάσωσης και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας των αδύναμων χωρών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο που προωθείται από τη Γερμανία θα πλήξει την περιφέρεια της Ευρωζώνης, ανεβάζοντας τα spreads.

Όμως, η γερμανική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη: «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι κεντρικό στοιχείο του μηχανισμού. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε εκείνους που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με έναν τέτοιο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων ότι η νομισματική ένωση δεν σχεδιάστηκε σαν μοντέλο για τον πλουτισμό των κερδοσκόπων», είπε ο Wolfgang Schaeuble.
Bookmark and Share