Οποια άκρη κι αν προσπαθήσει να ακουμπήσει κανείς από τις επιμέρους συνιστώσες που επηρεάζουν την πρακτική διάσταση της ελληνικής κρίσης χρέους, θα καταλήξει σε μάλλον δυσάρεστα συμπεράσματα.
Και τα spreads πήραν πάλι την ανηφόρα και μάλιστα δεν φαίνεται να σταματούν εύκολα.
Ξαφνικά; Δεν θα λέγαμε.
Χωρίς λόγο; Οχι βεβαίως.
Απλώς όποιος πίστεψε ότι τελείωσαν τόσο εύκολα...τα προβλήματα του ελληνικού δανεισμού, βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα που έχει να κάνει τόσο με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται τώρα στην Ευρώπη.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ελληνικό spread έγραψε χθες την υψηλότερη τιμή του για τον τελευταίο μήνα, γύρω στις 857 μονάδες, ενώ διατυπώνονται ήδη εκτιμήσεις που το ανεβάζουν σύντομα και πάλι στις 1.000 μονάδες.
Οποια άκρη κι αν προσπαθήσει να ακουμπήσει κανείς από τις επιμέρους συνιστώσες που επηρεάζουν την πρακτική διάσταση της ελληνικής κρίσης χρέους, θα καταλήξει σε μάλλον δυσάρεστα συμπεράσματα. Τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μας δίνουν την καλύτερη δυνατή εικόνα.
Το βέβαιο είναι ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία περί του ελληνικού ελλείμματος, που επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο η Eurostat θα το ανεβάσουν πάνω από 15,5% για το 2009. Και μαζί με τα οριστικά στοιχεία θα έρθουν και οι αναφορές σε διορθωτικά μέτρα, που πρέπει να υλοποιηθούν για να αλλάξει η εικόνα ενός ελλείμματος που στατιστικά τουλάχιστον έχει τη μορφή Λερναίας Υδρας.
Και εδώ συναντάμε την επόμενη διάσταση του προβλήματος, την εσωτερική πολιτική συμπεριφορά, η οποία, έως πρόσφατα, έθετε τη δημοσιονομική εξυγίανση ως κορωνίδα των επιλογών της, αλλά, μόλις έλαβε τις πρώτες δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, ανακάλυψε κονδύλια για βοηθήματα, θυμήθηκε τους αναμένοντες του ΑΣΕΠ και δήλωσε έτοιμη για εθνικές εκλογές.
Ομως οι ουσιαστικοί λόγοι που «φούσκωσαν» και πάλι την απόσταση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από τα γερμανικά βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Η Moody's μπορεί να δήλωσε χθες μεγαλόθυμα ότι θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ποιες χώρες θα είναι υποψήφιες για το μηχανισμό που ελεγχόμενης χρεοκοπίας που στήνεται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οποιαδήποτε απορία για την πορεία των spreads, περισσεύει.
Ν.Φραντζής
naftemporiki