Οργή των νέων Ευρωπαίων κατά της λιτότητας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οργή των νέων Ευρωπαίων κατά της λιτότητας

Αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον, η φοιτητική νεολαία της Γηραιάς Ηπείρου κατεβαίνει στους δρόμους.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η δράση προκαλεί αντίδραση και αυτή είναι μια από τις εξελίξεις που απεύχονταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Η μαθητική και φοιτητική νεολαία της...Ευρώπης βγήκε στους δρόμους, διαμαρτύρεται και εκφράζει την οργή της γι' αυτά που συμβαίνουν και ακόμη περισσότερο για αυτά που έρχονται... Είναι η γενιά που λόγω των περικοπών και της σκληρής λιτότητας βλέπει την ποιότητα της εκπαίδευσης να υποβαθμίζεται, το κόστος της να αυξάνεται κατακόρυφα και αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Η γενιά που αποφασίζει να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο, σε μια περίοδο που κάθε πρόβλεψη για το μέλλον είναι δυσοίωνη. Μια γενιά θυμωμένη και αποφασισμένη για όλα.
Μόνο η αρχή
Οι μαζικές διαδηλώσεις των φοιτητών σε Βρετανία και Ιταλία αυτή την εβδομάδα μοιάζουν να είναι μόνο η αρχή, καθώς οι νέοι δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε αναβρασμό παραμένει και η φοιτητική και μαθητική νεολαία στη Γαλλία, που έδωσε δυναμικό «παρών» στις απεργιακές κινητοποιήσεις που παρέλυσαν επί μέρες τη χώρα τον προηγούμενο μήνα ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του Νικολά Σαρκοζί.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα βίαια επεισόδια που συνόδευσαν τις κινητοποιήσεις των Βρετανών φοιτητών κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον να τριπλασιάσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Την πρώτη φορά που διαδήλωσαν, πριν από 15 ημέρες, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία των κυβερνώντων Συντηρητικών προκαλώντας υλικές ζημιές στην είσοδο, σπάζοντας τζάμια και ανάβοντας φωτιές. Οι άγριες συμπλοκές με την αστυνομία, που μεταδόθηκαν απευθείας από το BBC, προκάλεσαν αίσθηση στους Βρετανούς, που μάλλον δεν ανέμεναν τέτοια αντίδραση από τη νεολαία τους.
Και οι μαθητές
Οι φοιτητές επέστρεψαν πιο δυναμικά αυτή την εβδομάδα, έχοντας στο πλευρό τους και τους μαθητές, διοργανώνοντας την πρώτη «πανεθνική ημέρα δράσης» ενάντια στην κυβερνητική λιτότητα. Απείχαν από τα μαθήματά τους, πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις σε φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια, έκαναν καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδήλωσαν στο Λονδίνο και τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η διαμαρτυρία τους συνοδεύτηκε από συμπλοκές με την αστυνομία, μικροεπεισόδια και συλλήψεις. Ωστόσο, αυτά δεν τους τρομάζουν. Η «συντονιστική επιτροπή για την αντίσταση» που έχουν συστήσει, ανανέωσε το «ραντεβού» των διαδηλωτών για την ερχόμενη Τρίτη, προειδοποιώντας: «Αυτή είναι μόνο η αρχή».

Ακόμη πιο οργισμένη ήταν η αντίδραση των Ιταλών φοιτητών στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη συγχώνευση πανεπιστημίων. Οι φοιτητές κατέλαβαν τον Πύργο της Πίζας (όπου ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας) και το Κολοσσαίο, πραγματοποίησαν έφοδο στη Γερουσία, όπου επιτέθηκαν με αβγά και καπνογόνα στους αστυνομικούς, επιχείρησαν να εισέλθουν και στη Βουλή, έκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικές οδούς. Το μόνο που δεν κατάφεραν να πλησιάσουν ήταν η κατοικία του «Καβαλιέρε», του άφησαν ωστόσο ένα σαφές μήνυμα: «Όχι στη μεταρρύθμιση». Οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι θα κορυφώσουν από Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η κυβέρνηση έβαλε για την Τρίτη την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Η αρχή των φοιτητικών και μαθητικών κινητοποιήσεων έγινε τον προηγούμενο μήνα στη Γαλλία, όπου οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους, στο πλευρό των γονιών και των καθηγητών τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η συμμετοχή τους, ήταν σύμφωνα με τους αναλυτές ένδειξη ότι ο Νικολά Σαρκοζί αρχίζει «να χάνει το παιχνίδι», προκαλώντας ευρύτερη νευρικότητα στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Αλλωστε, το φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία έχει αποδείξει τι μπορεί να πετύχει από τον Μάη του΄68...
Π. Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share