Το πρακτορείο προσπαθεί να εξασφαλίσει δύο μυστικά έγγραφα που περιγράφουν πώς έκρυψε η Αθήνα το χρέος, με τα swaps, για να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών. Γιατί αρνείται ο Trichet.
Επίσημο αίτημα να του κοινοποιηθούν δύο επίσημα έγγραφα τα οποία συνέταξε επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα...swaps που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για να κρύψει από τις Βρυξέλλες το πραγματικό ύψος του χρέους της, έστειλε το Bloomberg στον Jean Claude Trichet.
Ο κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε το αίτημα, εξηγώντας ότι η τυχόν δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της υπόθεσης κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμα χειρότερη αναταραχή στις αγορές.
Στα έγγραφα αυτά, τα οποία προφανώς η ΕΚΤ τηρεί ως επτασφράγιστο μυστικό, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η Goldman Sachs οργάνωσε τα swaps.
«Οι πληροφορίες τις οποίες περιέχουν τα δύο έγγραφα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημόσια εμπιστοσύνη ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής», έγραψε ο Trichet στην επιστολή του προς το Bloomberg, με την οποία απέρριπτε το επίσημο αίτημα. Η τυχόν δημοσιοποίηση συνεπάγεται σημαντικό και οξύ κίνδυνο να ενισχύσει τη μεταβλητότητα και την αστάθεια στις αγορές, με δεδομένο ότι το κλίμα είναι ήδη ευάλωτο, είπε.
Το Bloomberg απαντά ότι η ΕΚΤ κρύβει τις πληροφορίες αυτές παρότι έχουν περάσει έξι μήνες από τη διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και ενώ η Eurostat εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να κατανοήσει πώς ακριβώς η Αθήνα έκρυβε το έλλειμμα.
«Υπάρχει μόνο μια λύση για να αντιμετωπιστεί η σημερινή αβεβαιότητα: η πλήρης δημοσιοποίηση», δηλώνει στο Bloomberg ο Gustavo Piga, συγγραφέας του βιβλίου “Derivatives and Public Debt Management” και καθηγητής του Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης. «Η ΕΚΤ, η Κομισιόν και η Eurostat πρέπει να δείξουν ότι γνωρίζουν όλες τις συναλλαγές και ότι δεν έχουν πρόβλημα να τις δημοσιοποιήσουν. Γιατί η αγορά αφέθηκε να υποθέτει το χειρότερο».
Όμως, ο Trichet επιμένει ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, για αυτό και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. «Εάν δοθούν τα δύο έγγραφα, αυτό θα υπονόμευε τη δυνατότητα του προσωπικού της ΕΚΤ να υποβάλλουν ελεύθερα συμβουλές, χωρίς λογοκρισία στα σώματα της ΕΚΤ που λαμβάνουν αποφάσεις. Θα τους υπέβαλε σε εξωτερικές πιέσεις και έτσι θα περιοριζόταν το περιθώριο που έχει η ΕΚΤ να σκέφτεται ελεύθερα», έγραψε στην επιστολή.
ομ
Post Top Ad
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Κόντρα Bloomberg–Trichet για ελληνικά κρυφά έγγραφα