Ο διεθνής συναγερμός που προκλήθηκε από τον εντοπισμό βομβιστικών πακέτων με προέλευση την Ελλάδα εντείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζουν σε...ανταπόκριση από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η χώρα ετοιμάζεται για σημαντικές τοπικές εκλογές εν μέσω αυξανόμενης κόπωσης, που αποδίδεται στην οικονομική μεταρρύθμιση και την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Τονίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός πήχυ κηρύσσοντας τις εκλογές της Κυριακής δημοψήφισμα επί του μνημονίου. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου λέει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει 13 σημαντικές θέσεις περιφερειαρχών. Σημειώνεται επίσης η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν μπλοφάρει». Επικαλούμενη το Γιάννη Ραγκούση, η εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση για τις βουλευτικές εκλογές θα ληφθεί αμέσως μόλις το κυβερνών κόμμα εκτιμήσει τα αποτελέσματα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αποδίδουν στις συζητήσεις περό πρόωρων εκλογών την άνοδο της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων «στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο», λίγο πριν την επέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η εφημερίδα επικαλείται επίσης σημείωμα της Eurobank που αναφέρει ότι «το εγχώριο περιβάλλον επιδεινώνεται λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας και των φημών περί μεγάλης απόκλισης από το δημοσιονομικό στόχο για το 2010, προκαλώντας νέες σημαντικές αμφιβολίες για την προοπτική του προγράμματος σταθερότητας».
Η οικονομική κατάσταση συνδέεται με την αποστολή των παγιδευμένων ταχυδρομικών πακέτων σε στόχους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες πως οι δράστες αποσκοπούν στην πρόκληση προεκλογικών εντάσεων, ανανεώνοντας φόβους ότι οι εξτρεμιστές θα προξενήσουν νέα βίαια επεισόδια σαν αυτά που συνόδευσαν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες νωρίτερα μέσα στο έτος. «Η λαϊκή διάθεση είναι ήδη ζοφερή», σχολιάζει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια της ανταπόκρισης γίνεται αναφορά στα μειωμένα ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης (23% σε πρόσφατη δημοσκόπηση), αλλά και τη μικρότερη δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά, σε σύγκριση με το Γιώργο Παπανδρέου. «Αυτά τα μεγέθη δημοτικότητας θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας», εκτιμούν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Παραθέτοντας εν συντομία τις αποκλίσεις από τους στόχους για την ανάπτυξη και τα έσοδα, η εφημερίδα τονίζει ότι οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει το στόχο του 7,8% για το έλλειμμα το 2010 μοιάζουν να εξασθενούν, αν και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να καλύψει το μεγαλύτερο κενό με περαιτέρω περικοπές δαπανών και την περαίωση.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι διεθνείς υποστηρικτές της Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου. Αναφέρεται ενδεικτικά η αναβολή ανακοίνωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2009. Σημειώνεται τέλος ότι και το χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί από το 115% του ΑΠΕ στο 127%.
«Πολύ νωρίς για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους»
Μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital, Πιέρο Γκέτσι εκτιμά ότι παρά τα προβλήματα είναι πολύ νωρίς να εξετάσει κανείς μία προληπτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σημειώνει ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους και συνιστά πλέον μικρότερη απειλή για εξάπλωση της κρίσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι και η παραμικρή απόκλιση στη δημοσιονομική ή μακροοικονομική προοπτική της χώρας θα μπορούσε άμεσα να επηρεάσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
«Αυτή η εύθραυστη δυναμική του χρέους της Ελλάδας εξηγεί την πεισματική διατήρηση των spread των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε μεγάλο ύψος», σχολιάζει ο κ. Γκέτσι, ωστόσο εκτιμά ότι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους θα είχε νόημα μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές. Ο οικονομολόγος της Barclays Capital τονίζει ότι ακόμα υπάρχουν σημαντικές άγνωστοι παράμετροι αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ικανότητά της να αναπτυχθεί. «Μέχρι να ξεκαθαρίσουν αυτά, δεν είναι δυνατό να είμαστε κατηγορηματικοί για τη φερεγγυότητα της χώρας».
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι εκτιμήσεις του κ. Γκέτσι εκλαμβάνουν ως δεδομένο ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι ελεγχόμενη, καθώς θα είχε τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Αν η εναλλακτική μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης σήμερα είναι μία άτακτη πτώχευση στο μέλλον, τότε αυξάνονται τα πλεονεκτήματα της άμεσης αναδιάρθρωσης. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι υφίσταται αυτό το δίλημμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πιέρο Γκέτσι και καταλήγει: «Περιμένοντας, η Ελλάδα δεν επιδεινώνει το πρόβλημα, καθώς εφαρμόζει ένα μεγάλο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που ούτως ή άλλων θα έπρεπε να εφαρμόσει».
Οι εκτιμήσεις για τις βόμβες
Μιλώντας στο BBC ο Μπρέιντ Κίσλινγκ, Βρετανός διπλωμάτης και συγγραφέας βιβλίου για τη «17 Νοέμβρη», εκτιμά ότι οι συλληφθέντες που φέρονται να βρίσκονται πίσω από την αποστολή των παγιδευμένων ταχυδρομικών πακέτων δεν έχουν πολιτική βαρύτητα. «Το μήνυμά τους είναι διαλύστε το σύστημα. Πρόκειται για ευσυγκίνητους νεαρούς μικροαστούς που αν μπορούσαν δε θα πείραζαν κανέναν στη διαδικασία [διάλυσης του συστήματος]». Ο κ. Κίσλινγκ χαρακτηρίζει εξάλλου τους εκρηκτικούς μηχανισμούς «απλά πυροτεχνήματα».
Ο Θανάσης Δρούγος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, εκτιμά αντίθετα ότι είναι πιθανός ένας γάμος συμφερόντων μεταξύ ελληνικών αναρχικών και άλλων αριστερών οργανώσεων και ισλαμιστικών οργανώσεων που δεν έχουν μεν κοινή ατζέντα, αλλά μοιράζονται τον ίδιο στόχο «την πρόκληση περισσότερων προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία».
Η ανταπόκριση του BBC αναφέρεται και στο άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή, με το οποίο προειδοποιεί ότι αν δεν πάρουμε στα σοβαρά το φαινόμενο και πάψουμε να προσποιούμαστε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, τότε θα αναπτυχθεί και θα πολλαπλασιαστεί.
Post Top Ad
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Financial Times:Aποδίδουν τις συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών στην άνοδο των spreads