Goldman Sachs:Σύσταση «αγοράς» για τα 30ετή ελληνικά ομόλογα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Goldman Sachs:Σύσταση «αγοράς» για τα 30ετή ελληνικά ομόλογα..

«Θέση αγοράς» συστήνει για τα κρατικά ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας η Goldman Sachs καθώς βλέπει διατήρηση της...αξίας τους, όπως τονίζει σε σχετική της έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, τονίζει ότι οι προτάσεις για λήψη νέων μέτρων λιτότητας στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης έχουν το δικό τους πολιτικό κόστος. Πρόσφατο παράδειγμα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θεωρήθηκαν ένα τεστ για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, σημειώνει η Goldman Sachs. «Με τα έσοδα από φόρους να υπολείπονται των στόχων και τις δαπάνες να περικόπτονται, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνει.
Όσον αφορά στις προτάσεις για θέσπιση μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων στην ΕΕ, η έκθεση σημειώνει ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την πιθανότητα ενός «haircut» -ένα ενδεχόμενο που θεωρείται πιο πιθανό στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι η παροχή αξιόπιστων κατευθυντήριων οδηγιών και όχι μια πιθανή μη ελεγχόμενη διαδικασία.
Επίσης, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία -η εξωτερική περιφέρεια- αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα αλλά ομαδοποιούνται λόγω μικρού μεγέθους, διασποράς του χρέους τους στο εξωτερικό και χαμηλής ικανότητας του δημόσιου τομέα να απορροφήσει τις απαιτήσεις των ξένων και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το νέο έλλειμμα.
Δημοσιονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης η Ιταλία και η Ισπανία, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερες χώρες με διαφοροποιημένες οικονομίες και μεγαλύτερη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους.
Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός της αβέβαιης χρηματοδότησης με το υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό υπόβαθρο, μαζί με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην «εξωτερική περιφέρεια» καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης του πλαισίου αμοιβαίας στήριξης που συμφωνήθηκε τον Μάιο.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs στην έκθεση, «πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα προβλήματα ρευστότητας στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ θα εγκαταλείψει τον ημι-δημοσιονομικό ρόλο που ανέλαβε μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα αγοράζοντας κρατικούς τίτλους στη δευτερογενή αγορά. Τέλος, θα ξεκινήσει διάλογος ούτως ώστε η θεσμική ενδυνάμωση του ρόλου της ευρωζώνης να πραγματοποιηθεί σε ένα πιο εποικοδομητικό περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share