"H ελληνική κρίση οδηγεί σε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα στην ασφαλιστική αγορά" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

"H ελληνική κρίση οδηγεί σε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα στην ασφαλιστική αγορά"

Η οικονομική κρίση την οποία διανύει η ελληνική οικονομία έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο φορέα στο χώρο της ασφαλιστικής κάλυψης.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε στο...Insurance Money Conference 2010 που διεξήχθη στην Αθήνα, από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Μίνος Μωυσής ανέφερε ότι σημασία έχει σε αυτή τη δύσκολη εποχή να μελετήσουμε ένα πλέγμα καλύτερης προστασίας ώστε οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Απευθυνόμενος προς την πολιτεία τόνισε «ότι ο ρόλος της είναι βασικός για την ασφαλιστική αγορά όσο και ο προσωπικός ρόλος του καθένα μας ξεχωριστά, με σαφή και διακριτικό ρόλο αντίστοιχα και έτσι θα δημιουργηθεί το ιδανικό σχήμα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ΣΔΙΤ που έχουν μεγάλο πεδίο εφαρμογής στην αγορά μας».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μίνος Μωυσής ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στο ΙΟΒΕ να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των φοροαπαλλαγών ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το θέμα.
Στη συνέχεια, ο κ. Bram Boon, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απαραίτητη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου κατεύθυνση προς την οποία έχει ήδη προχωρήσει η ING. Βασικό πρόβλημα της αγοράς είναι η έλλειψη πίστης προς τον κλάδο και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληγεί πρόσφατα από την κατάρρευση ασφαλιστικών εταιριών, παράλληλα με την οικονομική κρίση που βιώνει.
Τόνισε δε ότι για την ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει φορολογική συνέχεια και συνέπεια, εξάλειψη της γραφειοκρατίας και σταθερότητας στα οικονομικά πράγματα.
Στη συνέχεια του συνεδρίου και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα: «Στρατηγικές των ηγεσιών των ασφαλιστικών εταιριών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ασφαλιστική αγορά», στην τοποθέτησή του ο κ. Μίνος Μωυσής, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται δύο κινήσεις: συντήρηση των δυνάμεων με έλεγχο του κάθε μορφής κόστους (λειτουργικού, προμηθειακού κλπ) και οργάνωση με επανασχεδιασμό προϊόντων και διαδικασιών με παράλληλη αποκέντρωση και ορθολογική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δικτύων της εταιρείας. Από την πλευρά του ο κ. Bram Boon, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ING Ελλάδος, τόνισε ότι η κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης. Ειδικά για την ING, η κρίση ήρθε πριν 2 χρόνια και αντιμετωπίστηκε με ανασχεδιασμό της λειτουργίας της. Για παράδειγμα σήμερα, η υπάρχουσα ανησυχία για τις συντάξεις αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την αγορά. Τέλος, τόνισε ότι στόχο της εταιρίας αποτελούν οι ασφαλίσεις ζωής. Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α. δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού της κρίσης και ειδικά στον χώρο των ασφαλίσεων, γιατί οι ανάγκες των ανθρώπων πολλαπλασιάζονται σε περιόδους κρίσεων.
Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Πετρίδης, εκπρόσωπος της ΣΕΤΑΟ ΜΟΝ. ΕΠΕ και Δ/νων Σύμβουλος της ΙΝΡ Μεσίτες Ασφαλίσεων, ανέφερε ότι 750.000 οχήματα είναι ανασφάλιστα ενώ το 50% των οχημάτων δεν έχει περάσει τεχνικό έλεγχο με πολλές αρνητικές συνέπειες. Τόνισε μάλιστα ότι η λύση του προβλήματος υπάρχει μέσω της ΚΑΕΤΑΟ (Κεντρική Αρχή Εντοπισμού & Ταυτοποίησης Ανασφάλιστων Οχημάτων) που παρέχεται μέσω της ΣΕΤΑΟ ΜΟΝ. ΕΠΕ, με ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών σε όφελος των ασφαλιστικών εταιριών, της κοινωνίας συνολικά, του κράτους (που δεν επιβαρύνεται οικονομικά) και των ίδιων των ασφαλισμένων πολιτών.
Στην ομιλία του ο κ. Paul De Beus, Solvency II Expert, Ernst & Young, ανέφερε ότι η συζήτηση στην Δ. Ευρώπη συνεχίζεται και ότι διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μεγάλες εταιρίες, ενώ οι μικρομεσαίες προσαρμόζονται καλύτερα. Τόνισε ότι η εφαρμογή του SOLVENCY II δεν είναι θέμα του αναλογιστή αλλά του συνόλου της διοικητικής και διευθυντικής ομάδας της εταιρίας, με απαραίτητη συμμετοχή του risk manager και πρέπει δε να δημιουργηθεί «εσωτερικό μοντέλο» στην κάθε εταιρία. Στη δική τoυ παρέμβαση ο κ. Λεωνίδας Χατζηκωνσταντής, ITRA Partner, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το SOLVENCY II απαιτεί πληθώρα υπολογισμών και όχι μόνο οικονομικών, που οδηγεί στην ανάγκη ανασχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Τόνισε επίσης ότι οι διαδικασίες που έχουν προηγηθεί για την Βασιλεία ΙΙ στις τράπεζες προσφέρουν εμπειρίες για την αποφυγή των ίδιων λαθών.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκου, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα ότι η διαφάνεια των όρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι στο στόχαστρο της Γραμματείας Καταναλωτή. Μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι «η υφιστάμενη δεν αντικατοπτρίζει την προστασία που αρμόζει στον καταναλωτή. Διαχρονικά το πλήθος των κανονιστικών αποφάσεων, που εξαιτίας της πολυπλοκότητας τους διέφευγαν του πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου, εδραίωσαν μια ομοιόμορφη στην πράξη και έξω από τον ανταγωνισμό πρακτική. Η πολυπλοκότητα αυτή δεν αντισταθμίστηκε στη νομοθεσία από τη θέσπιση υποχρεώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες για απλή και κατανοητή ενημέρωση των καταναλωτών σε κρίσιμα στοιχεία, που θα τους επέτρεπε να σταθμίζουν πράγματι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ασφάλισης και να την επιλέγουν».
Bookmark and Share