- Το 9% ότι έχει χρεωθεί στις τράπεζες και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
- Το 10% ότι ήδη "τρώει από τα έτοιμα"
- Το 60% ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» με το εισόδημά του.
Αναδημοσιεύεται από το tovima.gr:
Oρισμένοι λάτρεις των δημοσκοπήσεων αρέσκονται να μετρούν μόνο τη διαφορά δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξηγήσουν πώς το...ΠαΣοΚ και η ΝΔ κατάφεραν να συρρικνώσουν τα ποσοστά δημοφιλίας τους κάτω από το 50%, και αυτό στο διάστημα των 14 μηνών που μεσολάβησαν από τις εκλογές του 2009. Η εύκολη απάντηση, αυτή που δίνεται από τους πολιτικούς και αναπαράγεται στα βραδινά δελτία, είναι «μα φταίει η κρίση », « αυτό συνέβη παντού,όπου πήγε το ΔΝΤ», «το κλίμα θα γυρίσει» και άλλα τέτοια.
Για τους λάτρεις λοιπόν των δημοσκοπήσεων, η πραγματική απάντηση έρχεται και πάλι μέσα από μια έρευνα. Πιο επιστημονική, χωρίς πολιτική καθοδήγηση, μια έρευνα που στηρίζεται στα στοιχεία της οικονομικής πραγματικότητας που ζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Τον Νοέμβριο λοιπόν τα νοικοκυριά που ερωτήθηκαν από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο καταγράφει σε όλους τους δείκτες οικονομικού κλίματος αλλεπάλληλα ρεκόρ απαισιοδοξίας, δήλωσαν τα εξής:
* Το 9% ότι έχει χρεωθεί στις τράπεζες και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
* Το 10% ότι «τρώει από τα έτοιμα», δηλαδή σηκώνει χρήματα από τις αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.
* Το 60% ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» με το εισόδημά του.
Οι υπόλοιποι, που δεν έχουν εισοδηματικές απώλειες, κάνουν οικονομίες. Και αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 21% των νοικοκυριών έχουν αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή τους, καθώς περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες ημέρες το 2011.
Η πραγματική απάντηση λοιπόν για την κατάρρευση των κομμάτων είναι η κατάρρευση της οικονομίας και η πεποίθηση που εδραιώνεται στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ότι για το δράμα που βιώνει η χώρα, περισσότερο από όλους υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί. Τα δύο κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία.
Η ευθύνη τους είναι σαφής και συγκεκριμένη, αφού μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα που θα βοηθούσε την οικονομία να είναι ανταγωνιστική μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που είναι σύνθετο από πλευράς δομών, με ανεπτυγμένη οικονομία και ισχυρά συμφέροντα.
Πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται το χάος που προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις, ούτε την αναγκαιότητα των δομικών αλλαγών στην οικονομία. Δεν έχουν ούτε καν το ένστικτο της επιβίωσης...