Μετά τις γιορτές το ν/σ για «κλειστά» επαγγέλματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μετά τις γιορτές το ν/σ για «κλειστά» επαγγέλματα

Το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου

Το υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να φέρει σε νέα συνεδρίαση του, μετά τις γιορτές, νομοσχέδια για τα τέσσερα ζητήματα που συζητήθηκαν και αφορούν στην...απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, στα τυχερά παίγνια και στην αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την σύντομη παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στο βαρύ νομοθετικό έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και ζήτησε εφαρμογή του νόμου, επιτάχυνση των ρυθμών και επίταση των προσπαθειών.

Το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου.

Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα. Σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Από κοινού συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν 9 πρόεδροι επιστημονικών φορέων που απέστειλαν στο Γιώργο Παπανδρέου ανοικτή επιστολή. Σε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους προωθούνται πιο ελαστικά ωράρια λειτουργίας και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους.

Αμέσως μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, το πλαίσιο για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν», τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής).

Πάντως, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, το επάγγελμά τους είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα.

Εκτός, όμως, από τα έξι αυτά «κλειστά επαγγέλματα», στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ των άλλων, οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ. Για τα επαγγέλματα αυτά αναμένεται να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η γενικευμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (σε περίπου μια τετραετία) σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 30 δισ. ευρώ, στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4% και της κατανάλωσης κατά 15,5%, καθώς και στη μείωση των τιμών και συνεπώς στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση του τμήματος της τρίτης δόσης του δανείου που αναλογεί στο ΔΝΤ, ο γενικός υποδιευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος του Ταμείου, Μουρίλο Πορτουγκάλ, δήλωσε ότι για την ελληνική οικονομία «οι τομείς ζωτικής σημασίας περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις του δευτέρου σταδίου στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου».

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένα θέμα που χρήζει σοβαρής ανάλυσης και δυναμικής απόφασης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περίοδο οικονομικής ευρωστίας, γιατί αλλιώς θα επιδεινώσει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

“Στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων είναι η πίεση των μισθών προς τα κάτω, η περαιτέρω προώθηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών των διάφορων κλάδων, σχολιάζει σε ανακοίνωση του, το γραφείο τύπου του ΣΥΝ
Bookmark and Share