Οι Γερμανοί απεργάζονται νέο θεσμό για τη διάσωση του ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Οι Γερμανοί απεργάζονται νέο θεσμό για τη διάσωση του ευρώ

Εναλλακτικά σενάρια για τη στήριξη του ευρώ και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων απασχολούν τις ισχυρές δυνάμεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία.

Αξιωματούχοι του Yπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.. επεξεργάστηκαν τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, που μετά το 2013 θα αναλαμβάνει τη στήριξη των χωρών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο Μάρτιν Κράιενμπαουμ διευκρίνισε ότι πρόκειται για σκέψεις που δεν έχουν εγκριθεί. Ωστόσο οι κίνδυνοι κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη διατηρούνται, όπως διαφάνηκε χθες και από την υποβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας από τον οίκο Fitch. Η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής «κυβέρνησης» στην ευρωζώνη, εισπράττοντας την αντίθεση του Βερολίνου.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung αποκάλυψε χθες ότι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου ευρωπαϊκού θεσμού, που θα έχει ως αποστολή την παροχή βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που θα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο σχεδιάζει τη δημιουργία "ενός ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων". Θα πρόκειται για έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό που θα λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ανεξάρτητος, όπως και η ΕΚΤ. Η επείγουσα βοήθεια σε κράτη της ευρωζώνης θα καταβάλλεται με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών όρων. Τα κράτη που θα προσφεύγουν σε αυτό θα πρέπει να παρουσιάζουν σε αντάλλαγμα εγγυήσεις με τη μορφή αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων. Προτάσεις για το θέμα έχουν καταθέσει η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, ενόψει της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Eνωσης στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο Μάρτιν Κράιενμπαουμ διευκρίνισε ότι πρόκειται για "σκέψεις σε επίπεδο εργασίας". Δεν έχουν τεθεί σε επίπεδο ηγεσίας ούτε έχουν εγκριθεί και δεν αποτελούν "κατά κανένα τρόπο" τη θέση του Yπουργείου Οικονομικών ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ είχε προγραμματισμένη συνάντηση χθες στο Στρασβούργο με τον Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Γαλλία παραμένει προσανατολισμένη στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη. Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η οικονομική κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις 16 χώρες της ευρωζώνης, αλλά να μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια και άλλες χώρες. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε χαρακτήρισε κακή την πρόταση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα καλό σχέδιο. Εκείνος ο οποίος τείνει προς μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση οδεύει σε έναν κακό δρόμο».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Yπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Τζιανγκ Γιου διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη θα αποτελέσει μια από τις «μεγαλύτερες αγορές» για τις επενδύσεις του Πεκίνου σε συνάλλαγμα το επόμενο έτος
Bookmark and Share