Κυρώσεις σε 650 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ που δεν έχουν υποβάλλει στοιχεία για την...οικονομική τους κατάσταση, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα έσοδα, τις δαπάνες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις χρηματοδοτήσεις αλλά και με τα δάνεια που έλαβαν το 2010 όλοι οι προηγούμενοι και για τα οποία υπήρξε εγγυητής το ελληνικό δημόσιο.
Παρά την δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα για τη συλλογή αυτών των δεδομένων εκατοντάδες δημόσιοι οργανισμοί, επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αρνούνται ν’ ακολουθήσουντις επιταγές του Μνημονίου.
Κατά πληροφορίες, το γεγονός αυτό προκάλεσε χθες την έντονη δυσαρέσκεια των ξένων ελεγκτών που ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης του περσινού προϋπολογισμού.
Τα ελλιπή όμως στοιχεία από τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ, και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ανησύχησαν τα στελέχη της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που έκαναν λόγο για «θολή» εικόνα των δημοσίων οικονομικών.
Μάλιστα το ενδιαφέρον τους εστιάσθηκε στις καταπτώσεις εγγυήσεων που ως γνωστό συνιστούν ένα πραγματικό βρόγχο για τον προϋπολογισμό. Στην τελευταία επίσκεψη το κλιμάκιο των ξένων συνέστησε την αλλαγή του συστήματος των εγγυήσεων του Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο Φίλιππος Σαχινίδης έως το 2006 οι ΔΕΚΟ είχαν πάρει 14,7 δισ. ευρώ εγγυήσεων που ψήλωσαν στα 21,4 δισ. ευρώ το 2010.
Σε ότι αφορά τις καταπτώσεις εγγυήσεων που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό αυτές το 2008 ανήλθαν σε 413 εκατ. ευρώ. 667 εκατ. ευρώ το 200 για να εκτοξευθούν στα 908 εκατ. ευρώ το 2010.
Τα αρνητικά αυτά δεδομένα έχουν ήδη καταγραφεί από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία έδειξαν να ανησυχούν και με τα οικονομικά των νοσοκομείων.
Μέσα σε ένα χρόνο τα νοσηλευτικά ιδρύματα δημιούργησαν νέες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για χρέη που συσσωρεύτηκαν μέσα στο 2010, ενώ «τρέχουν» ήδη οι δόσεις από την πρόσφατη ρύθμιση ( ν. 3867/2010) που «κατέβασε» η κυβέρνηση για να τακτοποιήσει τα – παλιά – χρέη των 5,34 δις. δις. ευρώ.
Επίσης, κατά 470 εκατ. ευρώ«φούσκωσαν» μέσα σε ένα δίμηνο τα χρέη της κυβέρνησης που έφθασαν τα 7,67 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 από 7,2 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.
Το ενδιαφέρον των ξένων επικεντρώθηκε και στις ΔΕΚΟ, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η περικοπή των δαπανών τους κατά 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων υπολογίζεται ότι τα 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης και τα υπόλοιπα από την αναδιάρθρωση των εταιρειών.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές η πρώτη ημέρα των εξετάσεων της ελληνικής οικονομίας για την τέταρτη δόσητου δανείου ( 15 δισ. ευρώ) δεν κύλησε όπως θα έπρεπε.
Η ενημέρωση που παρείχαν ο πρόεδρος του ΣΔΟΕ Γιώργος Ζανιάς και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης για την πρόοδο της οικονομίας, δεν εφησύχασε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Οι ξένοι εκτίμησαν ότι το 2011παραμένει δύσκολο καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τις δεσμεύσεις για έλλειμμα κάτω από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Και μάλιστα σε μια χρονιά που ύφεση θα εξακολουθήσει να δείχνει τα δόντια της και η οποία σε συνδυασμό με την ένταση των φορολογικών ελέγχων, θεωρείται πιθανό να «στεγνώσει» την αγορά και να παρατηρηθεί μιαδιευρυνόμενη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα.
Την επόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου έρχονται και οι επικεφαλής της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα εξειδικεύσουν με τον Γ. Παπακωνσταντίνου το πακέτο των μέτρων 12,8 διΣ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) το οποίο θα ληφθεί στην τριετία 2012 -2014 και θα οδηγήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ( 7 δις. ευρώ).
Μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμη την έκθεση στρατηγικής στην οποία θα κωδικοποιούνται μία προς μία όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που θα γίνουν στο κράτος το επόμενο διάστημα.
Η έκθεση στρατηγικής η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των μεγάλων ή ζημιογόνων επιχειρήσεων, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων, τα επόμενα στάδια της φορολογικής μεταρρύθμισης, την περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο.
Ειδικά για το Ενιαίο μισθολόγιο, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν λεπτομερή μελέτη καταγραφής του δημόσιου τομέα, τις κατηγορίες και τις αποδοχές των υπαλλήλων, αλλά και προτάσεις -μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αναδομηθεί σε μισθολογική βάση το δημόσιο.
Το πρόγραμμα των ξένων περιλαμβάνει επισκέψεις σε Υπουργεία, ΟΤΑ, Τράπεζα Ελλάδος και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Post Top Ad
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Ανήσυχη η Τρόικα από τα "θολά" στοιχεία σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ταμεία