Οι ΔΕΚΟ, τα "κλειστά" επαγγέλματα, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αναμένεται να βρεθούν στο "μικροσκόπιο" του κλιμακίου της Τρόικα, που φθάνει σήμερα στην Αθήνα.
Τα οικονομικά των ασφαλιστικών....Ταμείων, κυρίως των Επικουρικών, η νέα λίστα των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η εξίσωση των παροχών υγείας για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και πτυχές των εργασιακών σχέσεων, θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να μεταβεί αύριο στο υπουργείο Εργασίας.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι αν οι αξιολογήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 % του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να εξετάσει περεταίρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και μείωση των συντάξεων.
Για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, οι μελέτες βιωσιμότητας έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός των επομένων ημερών, ίσως και αύριο. Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι αρκετά ακόμη και σε βάθος χρόνου..
Προβληματικά θεωρούνται τα επικουρικά Ταμεία, οι αναλογιστικές μελέτες των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την άνοιξη του 2011. Το υπουργείο Εργασίας, και οι εκπρόσωποι της τρόικας συμφωνούν ότι τα δύο μεγάλα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και το ΤΕΑΔΥ τα οποία καλύπτουν 1.800.000 ασφαλισμένους αντιμετωπίζουν αναλογιστικό- και όχι ταμειακό- πρόβλημα, το οποίο πάντως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Στο κόκκινο βρίσκονται τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ΟΤΕ, των υπαλλήλων της ΕΤΒΑ και των ΕΛ.ΤΑ., της ΕΤΒΑ, ο τομέας πρόνοιας των αστυνομικών, των πυροσβεστών του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Οι ελεγκτές της τρόικας επιμένουν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών και ότι τα Ταμεία θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις παροχές τους στα πραγματικά δεδομένα τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί να υποστηρίξει τα ελλειμματικά ταμεία, διατηρώντας ταυτόχρονα επικουρικές συντάξεις της τάξεως του 40% έως 60% της κύριας σύνταξης.
«Υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίζουμε τους πόρους των Ταμείων ώστε να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και όχι να απευθύνονται όταν δεν έχουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό» έχει πει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουτρουμάνης. Στις περιπτώσεις αυτές οι συντάξεις θα προσαρμοστούν στο 20% έως 24%, όπως θα ισχύσει και στα περισσότερα Ταμεία.
Οι ελεγκτές θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνουν άμεσα περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ των ταμείων που είναι ελλειμματικά. Το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει ώστε οι περικοπές των συντάξεων των ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά να γίνουν από το 2015 και ως το 2020 και οι όποιες προσαρμογές να μην αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους. Οι µειώσεις δεν θα είναι ομοιογενείς αλλά θα συνδέονται με την οικονομική κατάσταση κάθε Ταμείου και θα γίνουν σταδιακά, ενώ στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.
Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι καθοριστικό ρόλο στην περιστολή δαπανών θα έχει η δημιουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των συντάξεων. Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθεί η νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών και οι δαπάνες υγείας των Ταμείων. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, έχει συμφωνηθεί ότι η νέα λίστα των επαγγελμάτων που κατατάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να υπερβαίνει 10% του εργατικού δυναμικού.
Κατά συνέπεια περίπου 250.000 εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στα μισθολογικά και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2011 και σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον κατά 5 έτη, μείωση των αποδοχών και των μελλοντικών συντάξεων. Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει σταδιακά ως το 2017 ενώ οι αλλαγές θα αφορούν και τους νυν εργαζόμενους, με εξαίρεση όσους έχουν δημιουργήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα .
Σημαντικό κεφάλαιο για τον έλεγχο των υγειονομικών και φαρμακευτικών δαπανών των Ταμείων αποτελεί η δημιουργία κοινού κανονισμού παροχών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης για τον περιορισμό των δαπανών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας μέχρι τον Απρίλιο όλα τα ταμεία θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, η «ένταση» με την τρόικα έχει υποχωρήσει μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της τρόικα θα επιμείνουν σε περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Από τις 12.241 επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής απασχολούν από 20 - 25 εργαζομένους έχουν κατατεθεί περί τις 600 αιτήσεις για την δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, ενώ από τις 927.990 ελληνικές επιχειρήσεις περί τις 1.000 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για ενημέρωση.
Post Top Ad
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Σημαντικά θέματα στην ατζέντα της Τρόικα