«Ξέρουµε τους τροµοκράτες, µα δεν µπορούµε να τους πιάσουµε» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Ξέρουµε τους τροµοκράτες, µα δεν µπορούµε να τους πιάσουµε»

Ο Χρυσοχοΐδης φέρεται να δηλώνει στον Σπέκχαρντ πως η ΕΥΠ «είναι ένα τίποτα»!

Στις 22 Ιανουαρίου 2010 ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ συναντήθηκε µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο γραφείο του δεύτερου µε ατζέντα την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και τη συνεργασία µε τις...αµερικανικές αρχές για την αντιµετώπιση της τροµοκρατίας.
Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, το οποίο ο Σπέκχαρντ απέστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ στις 29 Ιανουαρίου 2010, η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε 45 λεπτά και σε αυτήν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να είπε στον αµερικανό πρεσβευτή ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσότερων µελών των τροµοκρατικών οµάδων, αλλά δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρει στον πρεσβευτή ότι συµφωνεί µε την πρόταση των Αµερικανών να δηµιουργηθεί µια αντιτροµοκρατική οµάδα στην Ελλάδα µε αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της αµερικανικής πρεσβείας. Στόχος της συνάντησης, άλλωστε, είναι – όπως αναφέρει ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ – να έχουν οι Αµερικανοί την πλήρη εικόνα για την αναδιάρθρωση της Αστυνοµίας που είχε προαναγγείλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον Νοέµβριο του 2009.

Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, το οποίο ο Σπέκχαρντ απέστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ στις 29 Ιανουαρίου 2010, η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε 45 λεπτά και σε αυτήν ο Χρυσοχοΐδης φέρεται να είπε στον αµερικανό πρεσβευτή ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσότερων µελών των τροµοκρατικών οµάδων, αλλά δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει σε συλλήψεις. Μάλιστα, αναφέρει ότι συµφωνεί µε την πρόταση των Αµερικανών να δηµιουργηθεί µια αντιτροµοκρατική οµάδα στην Ελλάδα, µε αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της αµερικανικής πρεσβείας. Αλλωστε, όπως αναφέρει ο Σπέκχαρντ, στόχος της συνάντησης είναι να έχουν οι Αµερικανοί την πλήρη εικόνα για την αναδιάρθρωση της Αστυνοµίας που είχε προαναγγείλει ο Μ. Χρυσοχοΐδης τον Νοέµβριο του 2009.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη µόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ισπανία, όπου συναντήθηκε µε τον οµόλογό του. Σχολίασε ότι είναι «άσκοπο κάθε χώρα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και µυστικών εκθέσεων και να µην τις µοιράζεται το σώµα αυτό για να παράγει αποτελέσµατα». Αναφέρθηκε ακόµη στα σχέδιά του για την επανοργάνωση του Λιµενικού Σώµατος και άσκησε σκληρή κριτική για την κατάσταση στην ΕΥΠ. «Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα. ∆εν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγµατικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών αδυναµιών της, µεταξύ των οποίων το βασικότερο ο συνδικαλισµός των υπαλλήλων». ∆ήλωσε µάλιστα ότι σκόπευε να τη «συντρίψει και να την ξαναχτίσει» µε νέο νοµοσχέδιο. ∆ύο µήνες αργότερα το σχετικό νοµοσχέδιο όδευσε προς τη διαδικασία διαβούλευσης, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης διόρισε νέο διοικητή της ΕΥΠ τον πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίκα.

Η επίθεση στη Συγγρού
Επανερχόµενος στο ζήτηµα της τροµοκρατίας και προς επίρρωσιν των προηγουµένων (ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες των µελών των τροµοκρατικών οµάδων, αλλά δεν έχει στοιχεία), αναφέρεται στην επίθεση που είχε γίνει λίγες ηµέρες νωρίτερα στην Εθνική Ασφαλιστική στη Λεωφόρο Συγγρού, τονίζοντας ότι η Αστυνοµία γνωρίζει ποιοι συµµετείχαν στην επίθεση, αλλά δεν έχει στοιχεία για τη σύλληψή τους. «Είπε ότι η µεγάλη πρόκληση για την Αστυνοµία είναι να συγκεντρώσει τα απαιτούµενα στοιχεία για τη δίωξη των τροµοκρατών». Επανέλαβε προηγούµενους ισχυρισµούς του ότι υπάρχουν σχέσεις ανάµεσα σε κάποιες οµάδες εγχώριας τροµοκρατίας και στη Μέση Ανατολή, συµπεριλαµβανοµένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν οι νέες αντιτροµοκρατικές οµάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. έκαναν καλά τη δουλειά τους, «θα πετύχαιναν να εξαρθρώσουν τις βασικές τροµοκρατικές οµάδες στο πρώτο εξάµηνο του 2010». Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, ο υπουργός επανέλαβε ότι επιθυµούσε στενή συνεργασία µε τις ΗΠΑ και ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ήθελε να έχει µυστικά από την αµερικανική πλευρά σε ό,τι αφορά το έργο εναντίον των τροµοκρατών».
Το θέµα της τροµοκρατίας συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε µία ηµέρα νωρίτερα ο αµερικανός πρεσβευτής µε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόµου. Θέµα και αυτής της συνάντησης ήταν οι λεπτοµέρειες για τη νέα δοµή και λειτουργία της Αστυνοµίας, καθώς και οι συνεργασίες µε άλλες υπηρεσίες. Στις 21 Ιανουαρίου 2010 ο Λ. Οικονόµου φέρεται να λέει στον Σπέκχαρντ ότι η καταπολέµηση της εγχώριας τροµοκρατίας είναι προτεραιότητα. «Η εγχώρια τροµοκρατία είναι προβληµατική όχι µόνο λόγω της προϊούσας εστίασής της σε ξένες διπλωµατικές αποστολές αλλά και λόγω της δυνατότητάς της να αποσταθεροποιήσει την ελληνική κοινωνία», λέει. Εµφανίζεται αισιόδοξος για τη σύλληψη τροµοκρατών, χωρίς ωστόσο να µπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σηµαντικό να δράσουµε το συντοµότερο δυνατόν γιατί οι οµάδες της άκρας Αριστεράς λειτουργούν ως προθάλαµοι για µελλοντικούς τροµοκράτες και λόγω της αυξανόµενης διασταύρωσης των εγχώριων τροµοκρατικών οµάδων και του οργανωµένου εγκλήµατος». Επίσης, καλεί τον πρεσβευτή να µη διστάσει να του τηλεφωνήσει αµέσως αν έχει οποιαδήποτε απορία ή πρόβληµα σχετικά µε την εγχώρια τροµοκρατία. Τα ανατολικά σύνορα Νωρίτερα, η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στο πρόβληµα της λαθροµετανάστευσης καθώς και στις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. Ο Λ. Οικονόµου λέει στον Σπέκχαρντ ότι τα σύνορα χρειάζονται προστασία και πως το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι τα ανατολικά σύνορα επειδή η Τουρκία δεν καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια να σταµατήσει τη ροή των µεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Αναφέρει ακόµη ότι η κυβέρνηση φοβάται τη ριζοσπαστικοποίηση των λαθροµεταναστών που διαµένουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστηµα στην Ελλάδα.

Υπογραµµίζει ότι η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα πρέπει άµεσα να εστιάσουν στο ζήτηµα. Μέχρι τότε, συνεχίζει, «η κυβέρνηση ελάµβανε µακροπρόθεσµα µέτρα».

Συγκεκριµένα, αναφέρει, «οι αρχές σφραγίζουν τις εξόδους της Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά στα λιµάνια της Κορίνθου, της Πάτρας καιτης Ηγουµενίτσας,καθώς και τα αεροδρόµια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Μάλιστα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. λέει ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Ιταλία µε τον αρχηγό της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα, εξήγησαν στους ιταλούς οµολόγους τους την προσέγγισή τους ώστε οι υπηρεσίες των δύο χωρών να µπορούν να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις. «Κλείνοντας τις εξόδους, η Ελλάδα θέλει να στείλει ισχυρό µήνυµα στις οµάδες του οργανωµένου εγκλήµατος αλλά και στους λαθροµετανάστες ότι δεν µπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγµατικότητα µέσω της Ελλάδας».

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφηµα, ο Ντ. Σπέκχαρντ ζήτησε ευθέως από τον Λ. Οικονόµου να σχολιάσει τον εµπρησµό στην εβραϊκή συναγωγή των Χανίων, που είχε γίνει πριν από λίγες ηµέρες. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τον καταδίκασε και δήλωσε ότι η Αστυνοµία το θεωρεί πολύ σοβαρό θέµα και «δεν θα ανεχθεί και αντισηµιτική ή ακροδεξιά βία οποιασδήποτε µορφής. Η Αστυνοµία πιάστηκε εξαπίνης επειδή δεν είχαν παρουσιαστεί παρόµοια προβλήµατα στην περιοχή. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει τώρα νέα µέτρα ασφαλείας γύρω από τη συναγωγή και ερευνά πλήρως το συµβάν». Υπενθυµίζεται ότι καταδικαστική ανακοίνωση είχε εκδώσει τότε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου.

Στο ίδιο τηλεγράφηµα, οαµερικανός πρεσβευτής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να µάθει για τη νέα δοµή της Αστυνοµίας.
Mάλιστα, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης «ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του πρεσβευτή για τη σύσταση µιας τοπικής αντιτροµοκρατικής οµάδας εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από έµπειρους αξιωµατικούς της Ελληνικής Αστυνοµίας και της ΕΥΠ από την ελληνική πλευρά και από το FBI και αξιωµατούχους της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα από την αµερικανική πλευρά».

Στο τηλεγράφηµα σχολιάζεται και η τοποθέτηση του Λ. Οικονόµου στην εν λόγω θέση. «Ο Οικονόµου έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στις 5 Νοεµβρίου 2009, αφού ο προηγούµενος αρχηγός, Βασίλειος Τσιατούρας, δηµοσίως απολύθηκε στις 22 Οκτωβρίου από τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη»... Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ευχαριστεί τον πρεσβευτή που άνοιξε απευθείας κανάλι επικοινωνίας.

4-12-2009
Ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση
3. (C). «Μετανάστες συµµετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις στην Αθήνα ανάµεσα στον Δεκέµβριο του 2008 και τον Μάρτιο του 2009 και µετανάστες καταπατητές ακατοίκητων χώρων έχουν καταλάβει ορισµένες γειτονιές της Αθήνας και έχουν εντείνει τη “φυγή των Ελλήνων” από περιοχές του κέντρου. Χωρίς νοµικό καθεστώς, ελλείψει ευκαιριών για οικονοµική και κοινωνική ενσωµάτωση, και ενοχληµένοι από τις ελληνικές αρνήσεις να οικοδοµηθεί ένα επίσηµο τέµενος, οι µουσουλµάνοι λαθροµετανάστες – ιδιαίτερα οι νεαροί από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σοµαλία – µπορεί να είναι ευάλωτοι στην ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση στις υπόγειες αίθουσες προσευχών που έχουν πολλαπλασιαστεί στις µεγάλες πόλεις».

Η απέλαση
4. (S) «Ο µεγάλος αριθµός των µεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα ελλοχεύει επίσης κινδύνους. Για παράδειγµα, τον Ιούλιο, οι ελληνικές αρχές απέλασαν τον ιρακινό πολίτη Μουαµάρ Λατίφ Καρίµ (άλλως γνωστό ως Αµπού Σαγιάντ), έναν διοικητή των σιιτών εξτρεµιστών, πίσω στο Ιράκ. Αλλες αναφορές υποδηλώνουν πως εξακολουθούν να επιχειρούν στην Ελλάδα πολλά άτοµα που αναλαµβάνουν να διευκολύνουν τα ταξίδια αλλοδαπών ειδικού ενδιαφέροντος. Πρόσφατη επιχείρηση του DHS/ICE (υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας / Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων) έδειξε ότι µια οργάνωση λαθρεµπορίου, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Ιρανός, θα µπορούσε εύκολα να µεταφέρει παράνοµα άτοµα ειδικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα στην Κεντρική Αµερική και από εκεί στις Ηνωµένες Πολιτείες».

29-1-2010
«Είναι ένα τίποτα»
6. (C/NF) «Ο Χρυσοχοΐδης επέκρινε αυστηρά την κατάσταση στην ΕΥΠ, την ελληνική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και πληροφοριών. Είπε απερίφραστα: “Η ΕΥΠ είναι ένα τίποτε. Δεν υπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγµατικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών αδυναµιών της”, µεταξύ των οποίων είναι ο συνδικαλισµός των υπαλλήλων. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την πρόθεσή του να “γκρεµίσει και να την ξαναχτίσει” µέσω ενός νοµοσχεδίου».

Το µεγάλο στοίχηµα

9. (C/NF) «Για την εγχώρια τροµοκρατία, ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι η Αστυνοµία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των µελών των ενεργών τροµοκρατικών – αναρχικών οργανώσεων, αλλά δεν έχει την αποδεικτική βάση για να τα συλλάβει και να τα φυλακίσει. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό βοµβιστικής επίθεσης στη Λεωφόρο Συγγρού, λέγοντας ότι η Αστυνοµία γνώριζε ποιοι ήταν οι εκτελεστές της ενέργειας αλλά δεν είχε τις αποδείξεις για να κινηθεί εναντίον τους. Είπε ότι το µεγάλο στοίχηµα για την Αστυνοµία είναι να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να διώξει δικαστικά τους τροµοκράτες». 1-2-2010 Αίθουσες αναµονής

10. (SBU) «[Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόµου] δήλωσε ότι ήταν σηµαντικό να δράσει [η Αστυνοµία]

το συντοµότερο δυνατό γιατί οι οργανώσεις της Άκρας Αριστεράς λειτουργούν ως “αίθουσες αναµονής” για τους µελλοντικούς τροµοκράτες, αλλά και λόγω της αυξανόµενης διασταύρωσης των εγχώριων τροµοκρατικών οργανώσεων µε το οργανωµένο έγκληµα».

«Η απουσία τεµένους στην Αθήνα ίσως συµβάλλει στην ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση»

Στην προτεραιοτητα που δίνει η «νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» στα θέµατα της µετανάστευσης και του ασύλου αναφέρεται ο αµερικανός πρεσβευτής στο τηλεγράφηµα µεηµεροµηνία 4 Δεκεµβρίου 2009και το οποίο χαρακτηρίζεται ως «απόρρητο». Στην περίληψη του τηλεγραφήµατος ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του «είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι» από την κριτική που ασκείται εις βάρος της Ελλάδας από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής των µεταναστών και τη διαδικασία του ασύλου. Ο αµερικανός αξιωµατούχος πληροφορεί το Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιχειρεί να αντιµετωπίσει το θέµα της µετανάστευσης µόνο µε µια σειρά µέτρων αλλά και µε την «ευρωπαϊκοποίηση» («europeanizing») του θέµατος, «ασκώντας πίεση στην Ε.Ε.» να προσφέρει ενίσχυση στην ασφάλεια των συνόρων. Οπως αναφέρεται στο τέλος του τηλεγραφήµατος, «οι Ελληνες κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των ευρωπαίων ηγετών».

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ κάνειιδιαίτερη αναφορά στον αυξηµένο αριθµό λαθροµεταναστών που περνούν από τα ελληνικά σύνορακαι εκτιµά ότι η απουσία τεµένους στην Αθήνα µπορεί να συµβάλλει στην ισλαµική ριζοσπαστικοποίηση. «Πολλοί Ελληνεςβλέπουν τα ανεξέλεγκτα κύµατα λαθροµεταναστών ως παράγοντες οικονοµικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης», αναφέρει ο αµερικανόςδιπλωµάτης, εκτιµώντας ότι η κατάσταση αυτή «είναι πιθανό» να συνέβαλε στην ήττα της Νέας Δηµοκρατίας στις εκλογές του Οκτωβρίουτου 2009. «ΟΛΑΟΣ, ένα ακροδεξιό κόµµα, ενισχύθηκε στις πρόσφατες εκλογές, χάρη σε µια εθνικιστική, αντιµεταναστευτικήρητορική», γράφει στην έκθεσή του.

Η επιτροπή

Αφού σηµειώσει ότι οι ελληνικές αρχές ικανοποιούν µόλις το0,03% των αιτήσεων ασύλου,ο αµερικανός πρεσβευτής αναφέρεται στην επιτροπή που δηµιούργησε ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντικείµενο της οποίας είναι η διατύπωση προτάσεων για το ζήτηµα. «Οι µη κυβερνητικές οργανώσεις χαιρέτησαν την πρόταση της κυβέρνησης να συσταθεί µια νέα, ανεξάρτητη αρχή για το άσυλο και ξεχωριστή από την Αστυνοµίακαι επικρότησαν την υπόσχεσηνα ανεβείο αριθµός των εγκρίσεων ασύλου στον ευρωπαϊκό µέσο όρο», αναφέρει ο Σπέκχαρντ. Αναφορά γίνεται επίσης στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσµευσης του ΠΑΣΟΚ γιαχορήγηση ιθαγένειας στα παιδιάµεταναστών αλλάκαι σε πληροφορία πουέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σύµφωνα µε την οποίαη κυβέρνηση θα εξέταζε τηχορήγηση «ενός νέου γύρου αµνηστίας» στους παράνοµους µετανάστες. «ΟΡαγκούσης είπεότι µια νέα αµνηστία θαδοθεί σε περισσότερους από 200.000 µετανάστες».
Πηγή Τα Νέα
Bookmark and Share