Παρούσα όσο ποτέ η Κίνα στην Ευρώπη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Παρούσα όσο ποτέ η Κίνα στην Ευρώπη

Με χαμηλούς τόνους και χωρίς επευφημίες υποδέχθηκε η ισπανική εφημερίδα El Pais την πρώτη καλή είδηση της χρονιάς, το άρθρο παρέμβαση του Κινέζου αντιπρόεδρου Λι Κεκιάνγκ.

Χωρίς καμία αναφορά στην πρώτη σελίδα, το άρθρο «χάνεται» στις σελίδες γνώμης, σχεδόν στη...μέση του φύλλου. Αλλά ο αναγνώστης δύσκολα μπορεί να αγνοήσει το ολοσέλιδο άρθρο...
Δίνοντας τον τίτλο «Ας δουλέψουμε μαζί», ο Κινέζος αντιπρόεδρος εκθειάζει την Ισπανία ως «ηγέτιδα στην πληροφορική, τον τουρισμό, τις τραπεζικές υπηρεσίες, την ανανεώσιμη ενέργεια και τη σύγχρονη αγροτική οικονομία», εκφράζοντας ταυτόχρονα την «απόλυτη εμπιστοσύνη του στις ισπανικές αγορές». Στο άρθρο του, ο Λι ξεκινά με λεπτομερείς αναφορές στα επιτεύγματα της κινεζικής οικονομίας: Την παγκόσμια πρωτιά στους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης και την πρωτιά μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών όσον αφορά την εισροή ξένων κεφαλαίων, τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του παγκόσμιου εμπορίου και την πέμπτη θέση στη λίστα των επενδύσεων στο εξωτερικό. «Στο σημερινό κόσμο, κανένα κράτος δεν μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη έχοντας τις πόρτες του κλειστές», επισημαίνει ο Λι, «και η Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση». Και βεβαιώνει ότι η μελλοντική ανάπτυξη της χώρας του θα βασιστεί «σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή διείσδυση», που θα βασιστεί σε τρεις παράγοντες:

«Πρώτον, η Κίνα θα αφοσιωθεί μακροπρόθεσμα στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και την επιτάχυνση της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης, δεύτερον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση της βιομηχανικής δομής και στη βελτίωση του επιπέδου της μεταποιητικής βιομηχανίας και τρίτον, η χώρα προωθεί την πράσινη οικονομία», εξηγεί ο Κινέζος αντιπρόεδρος και επαναλαμβάνει ότι «η πόρτα της Κίνας παραμένει ανοιχτή στον κόσμ,ο ενώ η ανάπτυξη στη χώρα θα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες συνεργασίας σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ισπανίας».

Μετά τις απαραίτητες αβρότητες, τύπου «τα δύο κράτη ενώνονται από τη συμπάθεια μεταξύ των δύο λαών», ο Λι εκθειάζει το «υψηλό επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας» που δίνει συχνά «παραδείγματα» στο Πεκίνο για τη δική του αναπτυξιακή πορεία. «Η Κίνα, με τον πολυάριθμο πληθυσμό της και την τεράστια αγορά της, προσφέρει κολοσσιαίες ευκαιρίες συναλλαγών στην Ισπανία. Συνεπώς, η η σινο-ισπανική συνεργασία θα αποκτήσει στο μέλλον περισσότερο εύρος αλλά και μεγαλύτερο βάθος», γράφει. «Αν κάθε χρόνο, ένα ποσοστό Κινέζων έφθαναν ως τουρίστες στην Ισπανία, τα ξενοδοχεία θα ήταν γεμάτα όλες τις μέρες και, κατά τον ίδιο τρόπο οι Κινέζοι μπορούν να εξελιχθούν σε καλούς πελάτες για τους ισπανικούς τομείς των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών», επισημαίνει ο Κινέζος αντιπρόεδρος.

Και φθάνει στη «μεγάλη είδηση»: «Η Κίνα υποστηρίζει τα μέτρα που υιοθέτησε η Ισπανία για την οικονομική αναπροσαρμογή και από πλευράς της είναι διατεθειμένη να εξερευνήσει, μαζί με την Ισπανία, ποιοι τρόποι συνεργασίας θα αποδειχθούν θετικοί και αποτελεσματικοί». «Ως υπεύθυνος μακροπρόθεσμος επενδυτής στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η Κίνα έχει εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας, γεγονός που μεταφράστηκε με την απόκτηση ισπανικών ομολόγων, πρακτική που θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον», κατέληξε.
Ελ. Μπέλη
Bookmark and Share