Αρχίζει αύριο η δίκη των «Πυρήνων» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αρχίζει αύριο η δίκη των «Πυρήνων»

Στο δικαστήριο Κορυδαλλού υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κάτω από υπερβολικά μέτρα ασφαλείας ξεκινά αύριο, στην περίφημη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των... κατηγορουμένων (με βάση το πρώτο παραπεμπτικό βούλευμα που έχει εκδοθεί για την υπόθεση) για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν εννέα από τους κατηγορουμένους, καθώς οι τέσσερις από τους συνολικά δεκατρείς παραπεμφθέντες σε δίκη είναι καταζητούμενοι. Από τους εννέα, οι έξι είναι προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι τρεις είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, που εκδόθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά όπως έγινε και με τον προσδιορισμό της δίκης, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δικαστούν για «συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ στους δώδεκα αποδίδονται και σειρά κακουργημάτων όπως «προμήθεια, κατασκευή, κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών» αλλά και οι εκρήξεις που έγιναν στην οικία του Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στην οικία Αρσένη-Κατσέλη. Καθώς, σύμφωνα «με τις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ, αναδεικνύονται σχέσεις και ομοιότητες που έχουν οι τρομοκρατικές πράξεις (εκρήξεις) που έγιναν στην οικία του Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στην οικία Αρσένη-Κατσέλη», ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εμφανίζονται να έχουν ομοιότητες με ευρήματα στην οικία Χατζημιχελάκη, ως προς τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για τους αυτοσχέδιους ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς και τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Οι ενδείξεις

Στις ενδείξεις ενοχής περιλαμβάνονται η μακρά κοινωνική συναναστροφή που τεκμηριώνεται από δακτυλικά αποτυπώματα και από τις πολλές κοινές φωτογραφίες τους, τα πολλά σακ βουαγιάζ και σακίδια πλάτης, τα αδειανά μπουκάλια μπίρας αλλά και τα «επαναστατικά φυλλάδια» που βρέθηκαν στο σπίτι του Χαλανδρίου, οικία ενός εκ των κατηγορουμένων, που σύμφωνα με την εισηγήτρια εισαγγελέα «δεν ήταν ένα φοιτητικό σπίτι, αλλά επρόκειτο για κρησφύγετο ("γιάφκα") της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στην οποία συμμετείχαν και άλλα άγνωστα μέχρι τούδε άτομα, η παρουσία των οποίων προκύπτει από δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί».

Το βούλευμα απάλλαξε από κάθε κατηγορία τρεις γυναίκες, από τις οποίες η μία είχε καταστεί κατηγορούμενη γιατί είχαν βρεθεί αποτυπώματά της σε γυάλινο κηροπήγιο του σπιτιού του Χαλανδρίου, καθώς κι έναν φοιτητή που είχαν επίσης εντοπιστεί αποτυπώματά του. Γι' αυτόν το συμβούλιο δέχεται ότι είχε απλώς βοηθήσει στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του ενοίκου του σπιτιού του Χαλανδρίου, κάτι που ο νεαρός ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής του.

Από τους εννέα που θα δικαστούν, ο ένοικος του περίφημου σπιτιού του Χαλανδρίου, Χ. Χατζημιχελάκης, στο εσωτερικό του οποίου ανακαλύφθηκε η χύτρα με τα ίχνη πυρίτιδας, έχει αναλάβει την ευθύνη του ευρήματος και έχει υποστηρίξει ότι κανείς απ' όσους σύχναζαν εκεί γνώριζε την ύπαρξή του.

Εν όψει της έναρξης της δίκης η «Δράση για την Ελευθερία» σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι το κατηγορητήριο «αποτελείται από πλήθος διάτρητα έως ανύπαρκτα στοιχεία, αυθαίρετα συμπεράσματα και αστυνομικές επινοήσεις, με μοναδική συγκολλητική ουσία τη διωκτική πεποίθηση ότι "όλοι είναι ανακατεμένοι", πράγμα που συνιστά εξόφθαλμη ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων και των ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων των κατηγορουμένων - και όχι μόνο».

Τεκμήριο αθωότητας

Επισημαίνει δε πως «το γεγονός ότι οι Χατζημιχελάκης και Αργυρού αποδέχονται τη συμμετοχή τους στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, υποστηρίζοντας τη φυσιογνωμία και τη δράση της, όχι μόνο δεν πρέπει να οδηγήσει στην εξοντωτική παραδειγματική καταδίκη τους, αλλά επ' ουδενί πρέπει να λειτουργήσει επιβαρυντικά για τους συγκατηγορουμένους τους, σύμφωνα με την (αγαπημένη της Αντιτρομοκρατικής) "θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων"» και ότι οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στον αναρχικό χώρο και τους αγώνες του -επιτέλους, δεν οφείλουν αυτοί να αποδείξουν την "αθωότητά" τους, αλλά το δικαστήριο να τεκμηριώσει την "ενοχή" τους».

Κατηγορούμενοι είναι οι Χάρης Χατζημιχελάκης, Τάκης Μασούρας, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, Παναγιώτης Αργυρού, Γιώργος Καραγιαννίδης και Αλέξανδρος Μητρούσιας, που είναι προσωρινά κρατούμενοι, καθώς και οι Μάνος Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, οι οποίοι είναι ελεύθεροι. Φυγοδικούν οι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο, Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος. *

**Προθεσμία για τις 14 Φεβρουαρίου ζήτησαν και έλαβαν χθες, προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας, πέντε κατηγορούμενοι για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι είχαν κληθεί να απολογηθούν συμπληρωματικά ενώπιον των εφετών ειδικών ανακριτών σχετικά με την υπόθεση των βομβο-δεμάτων.
Bookmark and Share