Aποκρατικοποιήσεις 50 δις ζητά η Τρόικα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Aποκρατικοποιήσεις 50 δις ζητά η Τρόικα..

Αλήθεια τι μπορεί στοιχίζει τόσο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Προσθέτουμε,ξαναπροσθέτουμε.. δε βγαίνει ο λογαριασμός..

Αποκρατικοποιήσεις μαμούθ 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και πρόσθετες εγγυήσεις για τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ ζητάει η τρόικα.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να....αλλάξει τα πλάνα της και να προχωρήσει εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και τραπεζών στην πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες.Το θέμα βέβαια είναι τι στοιχίζει τόσο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και με δεδομένο πως οι αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης 15ετίας δεν απέφεραν περισσότερα από 10 δις συνολικά..
Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστήριζε νωρίτερα ,το πρωί της Παρασκευής. ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τραπ, η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναγοράσει το χρέος της. Πάντως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, αφού, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της τρόικας, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ολοκληρωθεί το 2014. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων, “είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη”.
Επίσης, σε ότι αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος θεωρεί ως σημαντική την χρηματοδότησή του από τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και θεωρεί ότι σταδιακά θα πρέπει να “απογαλακτιστεί” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού υπάρχει το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Μάλιστα, προέτρεψαν τους τραπεζίτες να εξετάσουν τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων. ΔΝΤ, Ε.Ε. Και ΕΚΤ σημειώνουν ακόμα ότι η τουριστική βιομηχανία θα αποτελέσει μηχανισμό ανάπτυξης και για το λόγο αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να συμβάλει στην αναζωογόνησή της.

Αναλυτικότερα, η έκθεση της Τριμερούς Επιτροπής, επισημαίνει τα εξής:
"Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ΕΕ, επισκέφθηκε την Αθήνα από 27 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου για την τρίτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης το οποίο υποστηρίζεται από δανειακή διευκόλυνση 80 δις ευρώ προερχομένων από τις χώρες της ευρωζώνης και 30 δις ευρώ μέσω συμφωνίας stand-by του Ταμείου. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματος είναι να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Ύψιστη φροντίδα του προγράμματος παραμένει η κοινωνική δικαιοσύνη όσον αφορά την κατανομή του βάρους της προσαρμογής, η οποία και θα συνεχίσει να κατευθύνει τις πολιτικές της προσεχούς περιόδου.
Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος. Εντούτοις παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη. Όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις. Ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων. Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν πρόσφατα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011. Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα παρατηρήθηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαράσσει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί ένα χρονικά δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων ώστε μέχρι το 2014 να έχει υλοποιηθεί πλήρως η δημοσιονομική προσαρμογή. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σύνθετες και καλύπτουν μεταξύ άλλων τη φορολογία, την υγεία, την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο αφήνοντας χρόνο για διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους πριν περάσει από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολύπλοκη αυτή διαδικασία θεσμικών αλλαγών, ιδίως δε η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας. Στον τομέα της χρηματοδότησης, η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων με αποδεκτά επιτόκια. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος με την οικονομική συμβολή της διεθνούς κοινότητας παραμένει το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού. Είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, έως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια. Είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών που είναι υπό τον έλεγχό της. Το Ευρωσύστημα απετέλεσε βασική πηγή ρευστότητας για το σύστημα και τούτο επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν σταδιακά προς ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης. Το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο για να παράσχει υποστήριξη σε τράπεζες στο πλαίσιο του συστήματος, εάν παραστεί ανάγκη.Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες ώστε αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις. Επόμενα βήματα. Η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δις ευρώ (10,9 δις ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και 4,1 δις ευρώ από το ΔΝΤ). Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011".

Bookmark and Share