Για την ακρίβεια, τα κράτη - μέλη δεν θα δεσμεύονται, αλλά θα καθοδηγούνται, καθώς «θα εκχωρήσουν στην υπό δημιουργία οικονομική διακυβέρνηση σημαντικό τμήμα των αποφάσεων δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής που μέχρι σήμερα λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο».
Σε νέα συνθήκη στην Ευρώπη μετά το Μάαστριχτ και τη Λισαβόνα οδηγούν την Ενωση η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί.
Οι δύο ηγέτες αιφνιδιαστικά, παρότι...έδειχναν να ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες, αναβίωσαν τον γαλλογερμανικό άξονα για να πετύχουν μια συμφωνία που θα δεσμεύει τα κράτη - μέλη σε στόχους ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Για την ακρίβεια, τα κράτη - μέλη δεν θα δεσμεύονται, αλλά θα καθοδηγούνται, καθώς «θα εκχωρήσουν στην υπό δημιουργία οικονομική διακυβέρνηση σημαντικό τμήμα των αποφάσεων δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής που μέχρι σήμερα λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο».
Η συνθήκη των Βρυξελλών, που θα υπογραφεί σε μία από τις δύο επικείμενες εαρινές συνόδους (Μάρτιο ή Ιούνιο), θα αποτελέσει την ολοκλήρωση της πορείας που ξεκίνησε με την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα. «Τα μισθολογικά συστήματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οργάνωση και οι όροι λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το ασφαλιστικό σύστημα, το κράτος πρόνοιας, οι δαπάνες για υγεία και παιδεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περνούν στην ευθύνη του συμβουλίου των ηγετών».
Νέοι στόχοι
Η κάθε χώρα, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που σήμερα επικρατούν, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα σύγκλισης. Οχι, όμως, στους αριθμούς, αλλά στην πραγματική ζωή, την καθημερινότητα.
«Οι στόχοι δεν θα είναι πλέον 3% έλλειμμα και 60% χρέος, όπως ήταν στο Μάαστριχτ. Από την ανοχή οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να περάσουν στην επίθεση, επιδιώκοντας να αποκτήσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι απλά για να πετύχουν τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά για να διασφαλίσουν και την ευημερία στους πολίτες τους».
Οπως αποκαλύπτεται μέσα από την αλληλογραφία μεταξύ της γαλλικής προεδρίας και της γερμανικής καγκελαρίας, μέρος της οποίας είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από επίσημο δίαυλο, Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί θα παίξουν τις ερχόμενες εβδομάδες «τα ρέστα τους». Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν, αν δεν αλλάξουν το κλίμα».
«Μιλάμε για ολοκληρωμένο πακέτο» δήλωσε χθες ο Δ. Δρούτσας. Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον «REAL» έδειξε ως ορόσημο την 25η Μαρτίου.
Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συνθήκη θα περιλαμβάνει και μία εντελώς νέα προσέγγιση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τα πάλαι ποτέ Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, που συνεχίστηκαν με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και το ΕΣΠΑ, θα αντικατασταθούν από ομόλογα. Ευρωπαϊκά, ορισμένων χωρών ή εθνικά, τα οποία θα χρηματοδοτούν συγκεκριμένες δράσεις.
Ο φόρος επί των συναλλαγών είναι ακόμη μία πιθανή πηγή εσόδων για την Ενωση, προκειμένου να έχει και η ίδια πόρους για να ασκεί τις πολιτικές που θεωρεί αποκλειστική της ευθύνη ή τις πολιτικές για τις οποίες δεν θέλει να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Γ.Αντύπας
Post Top Ad
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Αναβιώνει ο Γαλλογερμανικός Αξονας..