UBS: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

UBS: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία

Tρία βασικά σενάρια με πέντε υποπεριπτώσεις παραθέτει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας η UBS προεξοφλώντας σε...κάθε περίπτωση την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.
Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πως, υπό το φως των νέων εξελίξεων, ανοίγει εκ νέου τον φάκελο Ελλάδα.
Τα μακροοικονομικά θέματα
Η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την Ελλάδα ήταν και είναι πολύ μεγάλη. Η UBS αναφέρεται στις επιπλέον επιβαρύνσεις του Νοεμβρίου που οδήγησαν στην ταχύτερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, έριξαν την κατανάλωση και αύξησαν την ανεργία κατά 72% σε οκτώ τρίμηνα. Το μόνο ενθαρρυντικό αυτών των γεγονότων, αναφέρει η UBS, είναι ότι η κατάσταση είναι συμβατή με όσα ζητά το ΔΝΤ.
Αναλυτικότερα, τα σενάρια έχουν ως εξής:

Α. Η στήριξη από Ε.Ε./ΔΝΤ "ολοκληρώνεται" ομαλά

1. Εδώ τα σχέδια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. προχωρούν κανονικά έως το 2013 και αρκούν για να φέρουν την Ελλάδα στον ίσιο δρόμο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο ο οίκος θεωρεί ότι πρέπει να συντρέξουν αθροιστικά δύο προϋποθέσεις, καθεμία εκ των οποίων είναι πιθανή και εφικτή, όχι όμως ο συνδυασμός τους: δημοσιονομική συμμόρφωση και πρόθεση των αγορών να αγοράσουν ελληνικό χρέος με κανονικό επιτόκιο.
2. Αναδιάρθρωση - επέκταση της στήριξης: Η UBS αναφέρεται στην πιθανότητα χρονικής επέκτασης της στήριξης, την οποία θεωρεί σχεδόν αναπότρεπτη. Oντως, τονίζει, η επιστροφή του ποσού σε διάστημα τριετίας θα ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Ο οίκος θεωρεί πολύ πιθανή την εξαετία, αλλά θέτει ως προϋπόθεση να ακολουθείται στο μεταξύ το σχέδιο.
3. Χρεοκοπία: Με την πρώτη ματιά κάτι τέτοιο θα ήταν περίεργο. Θα υπήρχε επί τριετία συνεχής χρηματοδότηση της Ελλάδας για να αποφασίσουν ότι επρόκειτο για λάθος και θα την αφήσουν να καταρρεύσει μετά; Κι όμως, επισημαίνει ο οίκος, ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν δοθεί ως ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους όταν ωριμάσει. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απίθανη λόγω κυρίως του σε ποιον ανήκει το ελληνικό χρέος, επισημαίνεται. Αν η ΕΚΤ συνεχίσει την αγορά ελληνικού χρέους, οι αγορές θα κατέχουν λιγότερο από το 1/5 αυτού. Σε αυτό το σημείο θα προκύψουν ανησυχίες για «μόλυνση» του τραπεζικού συστήματος και πιθανότερη εξέλιξη θα είναι αυτή του Paris Club(*).


B. Η Ελλάδα προχωρά σε κάποιας μορφής αλλαγή στη πληρωμή των δανείων
1. Ανασχεδιασμός με νέους χρόνους ωρίμανσης των δανείων: Αυτό το σενάριο θεωρείται πολύ πιθανό.
2. Επέκταση της σημασίας του EFSF και μείωση του επιτοκίου που χρεώνει: Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα ωφεληθεί οπωσδήποτε.
3. Χρεοκοπία πριν από το τέλος της τριετίας: Δεν θα είναι απίθανο να δούμε τους πιστωτές να προχωρούν σε χρεοκοπία προκειμένου να εξασφαλίσουν το εναπομείναν χρέος.

Γ. Το πιθανότερο σενάριο: Συνδυασμός αυτών
Εκτίμηση της UBS είναι ότι το πιθανότερο είναι ο συνδυασμός ορισμένων εκ των παραπάνω σεναρίων. Ο οίκος θεωρεί ότι θα ξεκινήσει με μια ήπια εκδοχή του B1 (ανασχεδιασμός με νέους χρόνους ωρίμασης των δανείων), θα ακολουθήσει το A2 (επέκταση του σχεδίου στήριξης) και θα κατευθυνθούμε προς το Α3 (χρεοκοπία και ανάμιξη του Paris Club).
Bookmark and Share