Επιθέσεις σε διυλιστήρια της Λιβύης ώθησαν το πετρέλαιο στα 116,18 δολ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επιθέσεις σε διυλιστήρια της Λιβύης ώθησαν το πετρέλαιο στα 116,18 δολ

«Eκρηκτικές διαστάσεις» έλαβαν χθες οι συγκρούσεις στη Λιβύη ωθώντας την τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των 116 δολαρίων και του χρυσού στα... 1.432 δολάρια στο Λονδίνο. Εκρηξη σημειώθηκε κοντά σε διυλιστήριο της Ρας Λανούφ. Ενώ η Δύση διστάζει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, αποστολή Λίβυων διπλωματών έφθασε στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο. Οι δυνάμεις του Καντάφι «σφυροκοπούσαν» με όλα τα μέσα πόλεις ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση του ελέγχου, όπως η Ζαουίγια. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι δεν επίκειται επέμβαση αλλά ότι βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα.
Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε έως τα 116,18 δολ. χθες, για να συνεχίσει να διαπραγματεύεται στα 115,78 δολ. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αμερικανικού light είχε ανέλθει στα 104,88 δολ. (0,55%). Αμεσα αντέδρασε και ο χρυσός, η τιμή του οποίου πλησίασε έως τα 1.432 δολ. στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Η επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία νέα ενίσχυση του πετρελαίου σημειώθηκε όταν δυνάμεις προσκείμενες στον συνταγματάρχη Καντάφι χτύπησαν και δεξαμενές πετρελαίου στον πετρελαϊκό σταθμό Ελ Σιντέο, στην ανατολική περιοχή της χώρας. Οι καθεστωτικές δυνάμεις μάχονταν να ανακαταλάβουν τη Ζαουίγια και άλλες πόλεις - «κλειδιά». Στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προωθούν απόφαση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τη Χίλαρι Κλίντον, την οποία δεν υποστηρίζουν προς το παρόν Κίνα και Ρωσία. Η Ιταλία –οι βάσεις της οποίας θα έχουν εκ των πραγμάτων ζωτικής σημασίας ρόλο στην όποια ανάληψη στρατιωτικής δράσης– προτίθεται να στηρίξει κάθε απόφαση για τη Λιβύη που θα ληφθεί σε επίπεδο Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Ηνωμένων Εθνών. Στην αυριανή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδεχομένως να αποφασισθεί αποστολή στρατιωτικής δύναμης για τις επιχειρήσεις εκκένωσης, σύμφωνα με την Κάθριν Αστον. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε για πολλοστή φορά ότι η Συμμαχία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αν ζητηθεί και αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο». Σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκε στη Δύση και ειδικότερα τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, γιατί «είναι αυτές που υποστηρίζουν την αναταραχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ Αλ Φεϊζάλ δήλωσε ότι είναι υπόθεση του Αραβικού Σύνδεσμου να αποφασίσει για τη διαμόρφωση μιας κοινής αραβικής στάσης ως προς το θέμα της επιβολής αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν το Σάββατο στο Κάιρο
Bookmark and Share