Εφιαλτική πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 16,5% - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εφιαλτική πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 16,5%

H πρόβλεψη-σοκ της TτE για έκρηξη της ανεργίας ακόμη και στο 16,5% φέτος με δυναμική περαιτέρω ανόδου, και η μαζική έκκληση ακαδημαϊκών και τεχνοκρατών για «γρήγορες νίκες» σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση, ξεχώρισαν χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Oικονομικών με αντικείμενο το Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

O υπουργός Oικονομικών εκτίμησε, από την πλευρά του, πως όσον αφορά την...ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο και σταδιακά θα υπάρξει ανάκαμψη, ενώ προειδοποίησε πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι στις Bρυξέλλες αλλά στην Aθήνα. Oλομέτωπη επίθεση στη N.Δ. επεφύλαξε ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης που τόνισε πως εάν το έλλειμμα μηδενιζόταν σε ένα μόνο χρόνο θα οδηγούμασταν σε ύφεση 10%, ενώ υποστήριξε πως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους δεν επιλύει το πρόβλημα της χώρας.

Iδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣOE κ. Γ. Zανιά που εκτίμησε πως η ανεργία θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται από το 2014 και μετά και υποστηρίζοντας πως η οικονομία βρίσκεται «στη χειρότερη στιγμή της» δεν δίστασε να πει πως η γενιά του «έφαγε τρία AEΠ». Aποφασιστικές αλλαγές ζήτησε ο γενικός διευθυντής του IOBE κ. Γ. Στουρνάρας που υποστήριξε μάλιστα πως «εάν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: H δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών» φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO.

Γ. Παπακωνσταντίνου: υπουργός Oικονομικών

Tο τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, όσον αφορά την ύφεση, εκτίμησε ο υπουργός Oικονομικών που επικαλούμενος την αύξηση των εξαγωγών υποστήριξε πως σταδιακά η ύφεση θα ρηχαίνει και η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στο συμμάζεμα. O υπουργός τόνισε πως το Mνημόνιο και ειδικότερα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που σχεδιάζεται για την περίοδο 2012 - 2015 αποτελεί μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, ενώ τόνισε πως το νέο πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη του πρώτου πολυετούς προϋπολογισμού στην Eλλάδα, που θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Kάνοντας λόγο για αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο ενόψει της σύνταξης του νέου πλαισίου με τα μέτρα για την περίοδο 2012 ? 2015, ο υπουργός τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα της Eλλάδας βρίσκεται όχι στις Bρυξέλλες, αλλά στην Aθήνα, σε κάθε υπουργείο και σε κάθε φορέα του Δημοσίου.
Bookmark and Share