Το Πεντάγωνο καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια με αιχμή του δόρατος τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν αγκυροβολήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο ναύσταθμο της Σούδας.
Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε για «αρνητικές πολιτικές συνέπειες» την περασμένη εβδομάδα, αν οι...ΗΠΑ επιτεθούν σε ακόμη μία μουσουλμανική χώρα. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι επιτελείς του Πενταγώνου κινήθηκαν για να σχεδιάσουν μια γκάμα «ουδέτερων» επιχειρησιακών επιλογών. Μια σχετικά «παθητική» επιχείρηση, που θεωρείται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος που διεξάγεται από αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου και είναι σε θέση να «τυφλώνουν» τις τηλεπικοινωνίες του καθεστώτος Καντάφι με τις στρατιωτικές ομάδες που ελέγχει.
«Διπλωματία κανονιοφόρων»
Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έκαναν επίσης ειδική αναφορά στην παρουσία και το ρόλο που ενδεχομένως κληθούν να έχουν, υπό την πιθανή κάλυψη και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο Kearsage και το πλοίο συνοδείας Ponce, που κατέπλευσαν πρόσφατα στη Σούδα. Τα πολεμικά σκάφη μεταφέρουν μια ειδική μονάδα πεζοναυτών, την 26n Marine Expeditionary Unit, η οποία είναι ικανή να διεξάγει αστραπιαίες επιχειρήσεις από αέρα, θάλασσα και ξηρά. Στη δύναμή της εντάσσονται πολεμικά αεροσκάφη τύπου Χάριερ, αμφίβια μέσα, ελικόπτερα και 400 πεζοναύτες. Ο στολίσκος, κατά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», μπορεί να εξελιχθεί σε φόβητρο και σε ένα μοντέρνο παράδειγμα της «διπλωματίας των κανονιοφόρων», που στοχεύει από τη μια να ενθαρρύνει τους εξεγερμένους και από την άλλη να διαλύσει το ηθικό των καθεστωτικών και μισθοφόρων που στηρίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επεξεργάζονται ένα προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα εμπεριέχει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που ζητούν επιμόνως από τον πρόεδρο Ομπάμα και τρεις διακεκριμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές (Κέρι, ΜακΚέιν, ΜακΝτόνελ). «Το πιθανό ψήφισμα θα έχει περισσότερο χαρακτήρα "εναύσματος δράσης" παρά χαρακτήρα προθεσμίας», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε νέα παρέμβασή του χθες είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτη» τη βία της λιβυκής κυβέρνησης εναντίον του λαού της, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είναι προσεκτικότεροι οι συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, όταν ασκούν βία κατά του λιβυκού λαού, επειδή θα κληθούν να λογοδοτήσουν», και αποφεύγοντας να αποκλείσει τη χρήση ένοπλης βίας.
Νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη όρισαν χθες νέο απεσταλμένο για τη Λιβύη, προκειμένου να αποσταλεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στην αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Καντάφι έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε επιτροπή του Οργανισμού να επισκεφθεί την Τρίπολη. «Η βία πλήττει κυρίως τους αμάχους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος απευθύνει έκκληση στο καθεστώς Καντάφι για άμεσο τερματισμό «της δυσανάλογης χρήσης βίας και των επιθέσεων αδιακρίτως εναντίον μη στρατιωτικών στόχων». Ο γ.γ. του ΟΗΕ όρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντελαλά αλ Χατίμπ, ειδικό απεσταλμένο του, ο οποίος «θα αναλάβει επειγόντως να έχει επαφές με τις αρχές στην Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση».
Post Top Ad
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Η Σούδα περιμένει το «πράσινο φως» του ΟΗΕ