Τον Ιούνιο του 2011, με πολύμηνη καθυστέρηση και ταυτόχρονα με την ψήφιση από τη Βουλή του νέου μισθολογίου, αναμένεται, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, να ολοκληρωθεί η πολυδιαφημισμένη βάση δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ).
Πρόκειται για μια από τις...πολυδιαφημισμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης, για την καταγραφή του αριθμού και των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Ξεκίνησε με την απογραφή του προηγούμενου Ιουλίου, με στόχο να καταγράψει έως τον περασμένο Νοέμβριο έναν προς έναν τους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημοσίου, τη θέση, τα προσόντα και τις αμοιβές του, για να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη αλλαγή του μισθολογίου.
Το πρόγραμμα δεν βγήκε και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη σύνταξη του πορίσματος για το νέο μισθολόγιο. Η τελευταία ανέτρεξε σε 15 διαφορετικές πηγές, καθεμία εκ των οποίων έχει μερική εικόνα της κατάστασης.
Το προσχέδιο της μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα θα επικαιροποιηθεί μέσα στον μήνα. Δεν θα περιλαμβάνει όμως ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία τακτικά κατακεραυνώνει το υπουργείο Οικονομικών (με επίκεντρο τις ΔΕΚΟ) για τις υψηλές τους απολαβές. Ο κίνδυνος που προκύπτει είναι να επαναληφθεί ακριβώς αυτή η μέθοδος τύπου ΔΕΚΟ, επισημαίνει αρμόδιο στέλεχος. Δηλαδή ελλείψει αναλυτικών στοιχείων που να δείχνουν πού είναι το πρόβλημα, να γίνει άλλη μία γενική και οριζόντια κατάργηση επιδομάτων ή μείωση μισθών, στο πρότυπο των ΔΕΚΟ.
Αυτή τη φορά όμως τα ποσά είναι τεράστια. Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι φέτος χωρίς «μεταρρύθμιση» λόγω του κανόνα μίας πρόσληψης ανά 5 συνταξιοδοτήσεις και των υπολοίπων μέτρων που έχουν ληφθεί, το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 1,08 δισ. ευρώ, στα 18 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που μοιράζονται 690.164 εργαζόμενοι (έναντι 824.657 το 2009).
Από εδώ και πέρα ξεκινούν τα σενάρια περικοπών στον... βωμό της απλούστευσης του συστήματος, με την κατάργηση εκατοντάδων επιδομάτων. Ολα εξαρτώνται από το ποσό που πρέπει να έρθει στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή, προσθέτουν, αν η 25η Μαρτίου φέρει ένα καλό αποτέλεσμα από τη σύνοδο κορυφής, το οποίο θα ελαφρύνει το ελληνικό πακέτο και επιτύχει η Ελλάδα να κλείσει με σχετική επιτυχία τις φετινές «τρύπες», προτείνεται ένα σενάριο αύξησης των απολαβών των λιγότερο προνομιούχων υπαλλήλων, διατήρησης κάποιων επιδομάτων και των θέσεων απασχόλησης. Διαφορετικά δεν αποκλείονται -σε μια ακραία περίπτωση- ούτε οι απολύσεις.
Μια πρώτη εικόνα θα έχει το υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο, κατά την έγκριση από την τρόικα του μεσοπρόθεσμου πακέτου. Τον Μάιο στον σχετικό νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή θα περιλαμβάνεται συγκεκριμένη πρόβλεψη για την ετήσια εξοικονόμηση δαπανών που θα φέρει στα κρατικά ταμεία το νέο μισθολόγιο.
Δ.Καδδά.
Post Top Ad
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Οι εξελίξεις θα κρίνουν και τις περικοπές των επιδομάτων στο Δημόσιο.