300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ξοδεύουν Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα και 100 εκατομμύρια οι Τουρκοκύπριοι στις περιοχές ελέγχου από την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με... έρευνα για το εμπόριο διαμέσου της "πράσινης γραμμής", που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Συμφωνα με την έρευνα η Κύπρος εισάγει από την Τουρκία προϊόντα 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το κυπριακό επιχειρηματικό δαιμόνιο ξεπερνά και αυτό τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπόριο δια της "πράσινης γραμμής". Κύρια αιτία ο ΦΠΑ. Τα κατεχόμενα δεν θεωρούνται "Τρίτη" χώρα και έτσι οι έμποροι δεν δικαιούνται επιστροφή του φόρου. Από την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωφελείται εμμέσως και η Κύπρος, παρόλο που δεν υιοθετήθηκε το πρωτόκολλο της 'Αγκυρας, για ελεύθερη πρόσβαση στην Τουρκία των κυπριακών αεροσκαφών και πλοίων.
Η Κύπρος εξάγει στην Τουρκία, υπηρεσίες και άλλα προϊόντα, όπως τσιγάρα, τα οποία μεταφέρονται, κυρίως, μέσω Ρουμανίας. Η Κύπρος εισάγει από την Τουρκία προϊόντα 20 εκατ. ευρώ. Τα 14 εκατ. δαπανούνται για αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα για άλλα προϊόντα, όπως ρούχα, πρώτες ύλες, ακόμη και πετρέλαιο. Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι οικονομολόγοι παρουσίασαν στοιχεία για το εμπόριο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, σε σεμινάριο του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Τα στοιχεία στηρίχθηκαν σε έρευνες:
- στις δύο πλευρές,
- στο αεροδρόμιο Λάρνακας,
- στα επτά οδοφράγματα,
- καθώς και στις εμπορικές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.
Δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οδοφράγματα Στροβιλιών και Περγάμου, τα οποία ελέγχονται από τις Βρετανικές βάσεις.Το 2009 το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών ανήλθε στα 345 εκατ. ευρώ ενώ το 2010 στα 324 εκατ. ευρώ. Το 2010 επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα 675 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και τις ελεύθερες περιοχές 1.438.000 Τουρκοκύπριοι. Επίσης, 217 χιλιάδες τουρίστες μετέβησαν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές. Το 10% των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο, μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Από αυτούς το 75% σε μονοήμερες εκδρομές και το 25% διαμένει σε ξενοδοχεία. Οι Τουρκοκύπριοι ξοδεύουν 85 ευρώ ανά άτομο και ανά επίσκεψη στις ελεύθερες περιοχές, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους Ελληνοκύπριους στα κατεχόμενα είναι 60 ευρώ.
Το 2010, 228 χιλιάδες ελληνοκυπριακά αυτοκίνητα μετέβησαν στα κατεχόμενα και 513 χιλιάδες τουρκοκυπριακά στις ελεύθερες περιοχές. Όπως εξήγησε στο ΡΙΚ ο οικονομολόγος Κώστας Αποστολίδης ορισμένα προϊόντα αποστέλλονται σε τρίτες χώρες και φαίνεται ως εξαγωγή, όπως για παράδειγμα το κονιάκ στο Λίβανο και επανέρχονται στην Κύπρο ως εισαγόμενα.
Post Top Ad
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Στοιχεία για τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Ελληνοκυπρίων- Τουρκοκυπρίων