Κρίσιμες ημέρες για τη Μέση Ανατολή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Κρίσιμες ημέρες για τη Μέση Ανατολή

Σείεται η Μέση Ανατολή από τον διογκούμενο αναβρασμό. Υεμένη, Συρία και Μπαχρέιν, είναι σε αναταραχή, διαφορετικής έντασης σε κάθε μία από τις χώρες αυτές αλλά με πολλαπλές προεκτάσεις και διαφορετικές συνέπειες σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.…

Για την μεν Υεμένη καθώς... βρίσκεται δίπλα στην Σαουδική Αραβία η οποία στην άλλη πλευρά βιώνει την αναταραχή στο Μπαχρέιν. Το Μπαχρέιν γιατί φιλοξενεί τον έβδομο αμερικανικό στόλο και η Συρία γιατί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα έφερνε το τέλος του Άσσαντ και του παντοδύναμου αλλά και ιστορικότερου πολιτικού κόμματος στην Μέση Ανατολή, Μπάαθ, θα ανέτρεπε πλήρως την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή ιδιαίτερα στον Λίβανο. Την ίδια ώρα, στην Λιβύη η Δύση έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να αυτοτραμαυματισθεί μην μπορώντας για πέμπτη ημέρα να αποφασίσει ποιός θα ηγηθεί των Νατοϊκών Δυνάμεων, δίνοντας ευκαιρία στον Καντάφι να αλωνίζει επί του εδάφους, να κατακατά την μία πόλη μετά την άλλη και όταν έρθει η ώρα των διπλωματικών επαφών να διεθέτει ισχυρά εδαφικά διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια του.

Υεμένη

Στην Υεμένη, μετά την σφαγή της περασμένης Παρασκευής όπου έχασαν την ζωή του 45 άτομα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Είναι τόση η οργή, που με τους εξεγερμένους τάχθηκε ακόμη και ο αρχηγός της φυλής Μπακίλ και από τις πλέον σεβαστές προσωπικότητες της χώρας, από την οποία κατάγεται ο υπό διωγμό Πρόεδρος Σάλεχ.

Έχουν προηγηθεί αρθρόες παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης. Ωστόσο το πλέον αποφαστιστικό πλήγμα για τον Σάλεχ ήρθε από τον στρατηγό Μοσεν Αλ Αχμάρ που διαθέτει σημαντική επιρροή και θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της χώρας μετά τον Πρόεδρο Σάλεχ. Ο στρατηγός Αλ Αχμάρ που είναι επικεφαλής της ομοσπονδίας φυλών Χασίντ, δήλωσε πως ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος Σάλεχ να αποχωρήσει ήσυχα.

Επίσης αρθρόες είναι οι παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών που αξίζει να σημειωθεί κατάγονται από την ίδια φυλή που κατάγεται και ο Πρόεδρος.


Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Σάλεχ έστειλε απεσταλμένο στον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπτάλα, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το μήνυμα που μεταφέρει. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας την αποστολή αυτή, εξέφρασαν φόβους πως αν ζητείται η στρατιωτική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και αν αυτή δοθεί, τότε η κατάσταση όχι μόνο στην χώρα αλλά και σε ολόκληρη της περιοχή θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο

Συρία

Η Συρία είναι επίσης καζάνι που βράζει καθώς πολύ πρόσφατα τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο τζαμί Ομάρι στην πόλη Ντεράα στη Συρία. Στην πόλη είναι εδώ και οκτώ ημέρες συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, διεκδικώντας πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς.

Η πόλη Ντέρα, παρά την ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος, φαίνεται να αποτελεί πλέον προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Οι ασφαλείας εκκένωσαν μεν δια της βίας το τζαμί Αλ Ομάρι από τους διαδηλωτές όμως τίποτα δεν αποκλείει νέες διαδηλώσεις και επανάληψη βιαίων επεισοδίων και βίαιων μεθόδων καταστολής.

Από την πλευρά του το καθεστώς εξετάζει την κατάργηση του νόμου εκτάκτου ανάγκης που ισχύει επί 48 χρόνια στη χώρα κάτι που ζήτησε και η ΕΕ και επιμένει πως δεν ήταν ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ που διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Ωστόσο συνεχίζονται οι συλλήψεις αντικαθεστωτικών με τελευταίο συλληφθέντα από τις συριακές αρχές τον ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαζέν Νταρουίς


Μπαχρέιν

Παρά την φαινομενική ηρεμία που επικρατεί μετά την βίαια καταστολή της εξέγερσης με την συνδρομή δύναμης 1000 στρατιωτών από την Σαουδική Αραβία, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική καθώς σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, αγνοούνται έως και 100 άτομα.

Το ομολογεί ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου, σεΐχης Χαλέντ μπιν Αχμέντ αλ Χαλιφά, που δήλωσε πως η χώρα του βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο σημείο και ότι ναι μεν υπάρχει σταθερότητα, αλλά υπάρχει και μεγάλος φόβος για διχασμό μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ομπάμα, που υποστηρίζει τη δημοκρατική αλλαγή στη Μέση Ανατολή, από διακριτικά έως ωμά παροτρύνει για ενίσχυση της δημοκρατίας. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, στη διάρκεια επίσκεψης στο Μπαχρέιν δήλωσε δημοσίως ότι τα «νηπιακά του βήματα» προς τη δημοκρατία δεν αρκούν και ότι το βασίλειο πρέπει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

Δηλώσεις που έπεσαν στο κενό αφού Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι άλλες παραδοσιακές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου δεν σκοπεύουν να εκχωρήσουν το παραμικρό. Η απάντηση ήταν σαφής. «Εμείς δεν πήγαμε στο Μπαχρέιν για να σκοτώσουμε ανθρώπους, πήγαμε για να διασφαλίσουμε ότι το πολιτικό σύστημα θα μείνει στη θέση του», δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος
Bookmark and Share