- Ένα θέμα που "καίει" κυρίως τη Β.Ελλάδα..
Οι έντονες διακυμάνσεις των...τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις που έχουν επιφέρει στα ελληνικά νοικοκυριά, αναγκάζουν την κυβέρνηση να «ανακρούσει πρύμναν» ως προς την αρχική της απόφαση.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι τιμές του μαύρου χρυσού κινηθούν ανοδικά τότε οι συνθήκες στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές για τους καταναλωτές που θα αγοράζουν πανάκριβα το πετρέλαιο θέρμανσης.
Παρά τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου στην Τρόικα για ενοποίηση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ως μέτρο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχεται εισηγήσεις να πάει πιο πίσω η εφαρμογή του.
Ένας ακόμη λόγος που συνδράμει στην αναβολή του νέου συστήματος φορολόγησης στο πετρέλαιο είναι ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα δίνονταν στους οικονομικά ασθενέστερους και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού το επίδομα του πετρελαίου.
Η κυβέρνηση διερευνούσε τη χορήγηση αυτού του επιδόματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Κάτι ανάλογο δηλαδή που προτίθεται να κάνει σήμερα και με τα οικογενειακά επιδόματα.
Σε περίπτωση πάντως που το μέτρο της ενοποίησης του φόρου στο πετρέλαιο δεν περπατήσει στο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τρόπο για να καλύψουν την «τρύπα» των 1,1 δις. ευρώ που ανοίγεται στα κρατικά ταμεία.
Στο Μνημόνιο υπάρχει η δέσμευση για έσοδα 300 εκατ. φέτος από την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα τον Οκτώβριο και άλλα 800 εκατ. ευρώ το 2012.
Οι πρόσθετες αυτές εισπράξεις θα έρχονταν ως αποτέλεσμα της θετικής επίδρασης που θα είχε στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου το νέο σύστημα φορολόγησης στα καύσιμα.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του μέτρου της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο έχει επιχειρηθεί πολλές φορές, όμως καμία κυβέρνηση δεν το έχει υλοποιήσει καθώς το κόστος για τα νοικοκυριά είναι δυσβάστακτο πολλώ δε μάλλον σε εποχές οικονομικής κρίσης...