"Θετική διάθεση για επιμήκυνση από το Βερολίνο" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Θετική διάθεση για επιμήκυνση από το Βερολίνο"

βλέπουν τις τελευταίες ώρες οι αναλυτές..

Έτοιμοι να συμφωνήσουν για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου εμφανίζονται οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες.

Όπως δήλωσε ο ... πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Μέρκελ, Βόλκερ Κάουντερ, "το CDU είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε αυτό το αίτημα".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το "πράσινο φως" προς αυτό το αίτημα σχετίζεται με τη δέσμευση της Αθήνας για συνέχιση του προγράμματος "εξοικονόμησης των δαπανών και μεταρρυθμίσεων".

Ταυτόχρονα, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Μέρκελ, Λαρς Φελντ, σημείωσε ότι "υπό ορισμένες προϋποθέσεις η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου".

"Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει, ειδικά αν αυτή η επιμήκυνση ληφθεί εξίσου υπόψη στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να διατηρήσει τη σκληρή στάση κατά τις επικείμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής.

Έντονη πίεση ασκούς οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι "οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης και μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής".

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρίντερλε, του φιλελεύθερου κόμματος FDP χαιρέτισε τη σύσταση των οικονομικών συνδέσμων της Γερμανίας για σκληρή στάση στο επικείμενο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, που θα συζητηθεί το ζήτημα του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας του ευρώ.

"Η δήλωση των τεσσάρων οικονομικών συνδέσμων κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Καθοριστικής σημασίας τώρα είναι κυρίως οι χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τη γραμμή εξυγίανσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους", δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
Bookmark and Share