Υπόσχονται λεφτά που δεν τα δίνουν ποτέ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Υπόσχονται λεφτά που δεν τα δίνουν ποτέ

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, όταν δεν πάει καλά ο προϋπολογισμός, το πρώτο θύμα είναι οι επενδυτικές δαπάνες. Το 2010 η «θεωρία» επαληθεύτηκε με ούτε μία ούτε δύο, αλλά με πέντε συνολικά περικοπές του πολύπαθου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Από αρχική αξία 10,3 δισ. ευρώ «έκλεισε» στα... 8,4 δισ. ευρώ, ενώ φέτος ξεκινά από τα 8,5 δισ. ευρώ και... βλέπουμε. Σε ερώτηση προς στελέχη του οικονομικού επιτελείου «γιατί το κόβετε, η ύφεση είναι πολύ μεγάλη;» πολλά ήταν εκείνα που απάντησαν ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν αρκετά έργα για να καλυφθεί ο στόχος.

Η αλήθεια είναι ότι το 2011, με την ανεργία να ξεκινά από το 14,8%, με πρόβλεψη για πρωτόγνωρη ύφεση, για νέο τσουνάμι εισπρακτικών μέτρων που τρομάζουν την αγορά και για αρνητική πιστωτική επέκταση, το ΕΣΠΑ αλλά και τα εθνικά έργα υποδομής έχουν μείνει πολύ πίσω.

Δεκάδες προαναγγελίες του προηγούμενου Ιουλίου για ένα πακέτο ρευστότητας 5 δισ. ευρώ που θα έπεφτε στην αγορά, έμειναν στα χαρτιά. Μάλιστα, ακόμη και οι ανακοινώσεις την προηγούμενη Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης περί νέων προγραμμάτων επιδοτήσεων και ανακυκλούμενων πιστώσεων αποτελούν ουσιαστικά ένα μόνο μέρος από τα έργα που είχαν προγραμματιστεί για το 2010.

Το ίδιο ισχύει και για τις πληρωμές δικαιούχων επιδοτήσεων προηγούμενων ετών. Ακόμη παλεύουν να πάρουν την πρώτη δόση όσοι «μπήκαν» στη δράση στήριξης μικρομεσαίων όλων των κλάδων το 2009. Προχθές ανακοινώθηκε νέα πληρωμή 550 εκατ. ευρώ για εταιρείες του επενδυτικού νόμου που εντάχθηκαν την περίοδο 2005-2009. Περίπου 2.000 εταιρείες που έκαναν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου την περίοδο 2007-2009 ακόμη περιμένουν να... εγκριθούν και ουσιαστικά γνωρίζουν ότι κονδύλια για να πληρωθούν δεν υπάρχουν.

Οσο για τα έργα υποδομής, μελέτες που βγήκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα αναφέρουν το «ροκάνισμα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από υπερκοστολογήσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις έργων. Και ως επιστέγασμα, το πάγωμα όσων αναθέσεων -και είναι πάρα πολλές- έχουν συμμετοχή της Siemens, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην υλοποίηση των έργων. Μόνο που έτσι, και δεν τονώνεται η αγορά και δίδεται μία ακόμη αφορμή για «περικοπές»...
Bookmark and Share