H Eυρώπη ζητάει από τον Καντάφι να φύγει - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

H Eυρώπη ζητάει από τον Καντάφι να φύγει

Γιατί ανησυχούν οι Αμερικάνοι...
  • Σύσσωμη η ευρωπαική κοινότητα καταδίκασε το καθεστώς Καντάφι και ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του, σύμφωνα με δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Κ. Χερμαν Βαν ρομπάϊ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στo..."τραπέζι" βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση της κρίσης της Βόρειας Αφρικής..
Οι «27» δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, κάποιες εξ αυτών εντός της Λιβύης, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους Λίβυους.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για στρατιωτική δράση, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτική σχετικά με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι επαφές με τους εξεγερμένους δεν συνιστούν πλήρη αναγνώριση, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν σχεδιασμοί για μια σύσκεψη Ευρωπαίων, Αφρικανών και Αράβων ηγετών τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τον Ιούνιο η ΕΕ θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που μπορεί να προκύψουν από την κρίση σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής για την κρίση σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η απόφασή μας σήμερα το απόγευμα, οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντικές, για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Και αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνόδου τόνισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας την πίεση περίπου 90% των λαθρομεταναστών, που περνούν προς την Ευρώπη από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουγό, υπήρξαν «διαβεβαιώσεις για κοινή πολιτική απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, αλλά βεβαίως και την έκτακτη ανάγκη να έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές για την κατάσταση που υπάρχει στη Βόρεια Αφρική».

Ο κ. Παπανδρέου, όπως ανέφερε, υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται στο μέτωπο αυτών των εξελίξεων.

Σημείωσε παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια κοινή στάση, μια κοινή φωνή, για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη, αλλά βεβαίως και του ίδιου του καθεστώτος, και αποφασίζει να πάρει ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δημοκρατικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη βούλησή τους να σταθούν δίπλα στους λαούς όλης αυτής της περιοχής και στις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των οραμάτων για μια κοινωνία δημοκρατική, ελεύθερη και δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ΕΕ τόνισε ακόμη την ετοιμότητά της για στήριξη, με ανθρωπιστική βοήθεια, όλων των περιοχών και ιδιαίτερα του λαού της Λιβύης αλλά και των προσφύγων άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρθηκε στην Ελλάδα, που διαδραματίζει, όπως είπε, πολύ σημαντικό ρόλο με τις προσπάθειές της όπως είναι η μεταφορά 15.000 Κινέζων αλλά και πολλών άλλων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Αναφερόμενος σε αυτό το σημείο στη σημερινή μεταφορά τριών Ολλανδών πολιτών από τη Λιβύη στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ολλανδία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Ολλανδός ομόλογός του, του μετέφερε με ιδιαίτερη συγκίνηση τις ευχαριστίες ολόκληρου του ολλανδικού λαού προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή αυτή επιχείρηση.

Ρας Λανούφ
Δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι μπήκαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούονται με ενόπλους της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, όπως παραδέχθηκαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης. "Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων", δήλωσε.

Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών: "Θα κυριαρχήσει με το χρόνο ο Καντάφι"- "Ισχυρό το αντιαεροπορικό σύστημα της Λιβύης"

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ερωτήθηκαν από την επιτροπή Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν ότι διαπίστωσαν μία εξισορρόπηση, αφού η αρχική προέλαση των δυνάμεων της εξέγερσης έχει καθηλωθεί.

Ο Τζέιμς Κλέιπερ, που συντονίζει τη δράση 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του, συν τω χρόνω, το καθεστώς Καντάφι "θα επικρατήσει".

Για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης δήλωσε ότι είναι "αρκετά αξιόπιστο" και ότι μόνο στη Μέση Ανατολή που υπερισχύει του λιβυκού είναι το αιγυπτιακό. Αυτό το στοιχείο θα συνυπολογισθεί από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, οι οποίοι ενδέχεται να εξετάσουν, στις 15 Μαρτίου, σχέδιο για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

Μάχη για το πετρέλαιο

Αν δεν ελέγχει το πετρέλαιο, το βομβαρδίζει, δήλωσε σήμερα ο Φέτχι Φάρατζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Agoco (Arabian Gulf Oil Company), ένας από τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος. «Αυτό που φοβόμασταν από την αρχή συνέβη με τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα του καθεστώτος Καντάφι» σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Αμπντελχάφεζ Γόκα.

Από τη μεριά του, ο γιος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ προανήγγειλε ευρείας κλίμακας στρατιωτική δράση κατά των αντικαθεστωτικών, ενώ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τόνισε ακόμη πως το καθεστώς δεν πρόκειται να παραδοθεί ακόμη κι αν εμπλακούν στη σύρραξη δυτικές χώρες.

«Ποτέ δεν θα παραδοθούμε, αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λαός της Λιβύης ποτέ δεν θα καλωσορίσει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Από τις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται η μετακίνηση περισσότερων πλοίων στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός για την πιθανή επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.

Προειδοποίησε επίσης πως υπάρχει ο κίνδυνος η Λιβύη να μετατραπεί σε ένα διχασμένο κράτος, που μπορεί να γίνει το καταφύγιο τρομοκρατών και συνέστησε στο λιβυκό καθεστώς «να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».

Bookmark and Share