Mεταβιβάσεις "φωτιά" στα ακίνητα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Mεταβιβάσεις "φωτιά" στα ακίνητα

Σχεδόν «ασυναγώνιστη» παρουσιάζεται η Ελλάδα ως προς την ακρίβεια της μεταβίβασης των ακινήτων, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η υψηλή...φορολογία, η αμοιβή του δικηγόρου, το ταμείο Νομικών, τα συμβολαιογραφικά έξοδα, καθώς και η εγγραφή στο υποθηκοφυλάκειο, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στη «λίστα» με τις δαπάνες που υποχρεώνονται να καταβάλουν όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα ακίνητο. Αποτέλεσμα; Από τη μία οι ενδιαφερόμενοι να διστάζουν να προχωρήσουν σε μία τέτοιου υψηλού κόστους αγορά και από την άλλη κατ' επέκταση ο κλάδος των ακινήτων να «χωλαίνει», την ώρα που βαθύτατο είναι το πλήγμα που δέχεται από τη «μηδενική» ζήτηση που καταγράφουν τα ακίνητα πόσο μάλλον σε μία τόσο δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Εντός της «χρυσής» δεκάδας ως προς τις αγοραπωλησίες και το υψηλό κόστος συναλλαγής για την απόκτηση ακινήτου κατατάσσεται η Ελλάδα, κατέχοντας συγκεκριμένα την έκτη θέση, όπως άλλωστε προκύπτει από παλαιότερη σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ. Η φορολογία είναι σαφώς ένα από τα μεγαλύτερη βάρη για τη μεταβίβαση μίας κατοικίας ή ενός οικοπέδου, αφού συγκριτικά με τους προαναφερόμενους παράγοντες χρήζει των περισσοτέρων δαπανών, ενώ διαφοροποιείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τις χώρες του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι οι φόροι με τους οποίους επιβαρύνονται τα ακίνητα ανήκουν σε πέντε κατηγορίες 1. Φόροι στο εισόδημα από ακίνητα, 2. φόροι κεφαλαίου, 3. φόροι, τέλη και εισφορές υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), 4. φόροι υπέρ διαφόρων τρίτων και 5. φόροι, τέλη και εισφορές κατά την ανοικοδόμηση.Ειδικότερα, οι φόροι για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι οι εξής:

-Φόρος στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή: 23%
-Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 10%
-Επί ΦΜΑ, δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3%
-Φόρος ανταλλαγής: 4%-5%
-Φόρος διανομής ακινήτων: 2%-2,5%
-Φόρος χρησικτησίας ακινήτων: 8%-10%
-Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων: 6,50%
-Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών: 1,25%
-Πρόσθετο τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων: 4,5%-7,5%
Στο σύνολο της Ευρώπης η Ελλάδα κατέχει τα «ηνία» ως προς το ύψος της φορολόγησης, πλησιάζει η Ιταλία, ενώ στην κατώτερη κλίμακα «συναντάται» η Δανία. Δηλαδή την ώρα που ο φόρος μεταβίβασης στην Ελλάδα «απαντά» στο 10%, στην Ιταλία επιβάλλεται έως το 10% , ενώ στη Δανία δεν ξεπερνά το ελάχιστο 0,6%, χώρια του ότι δεν καταβάλλεται ΦΠΑ στις οικοδομές. Από τις PIIGS, χαμηλό ΦΠΑ καταβάλλουν και οι Ισπανοί.
Στο μεταξύ, «τσουχτερή» παρουσιάζεται και η αμοιβή του δικηγόρου, η οποία υπολογίζεται μεταξύ 0,4% - 1% και είναι ανάλογη της αξίας του ακινήτου, ενώ παράλληλα επιβάλλεται και πρόσθετο κόστος κατά 0,475% για το τέλος της εγγραφής του συμβολαίου στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο. Έως 2,5% της αξίας του ακινήτου ανέρχεται η προμήθεια από τα συμβαλλόμενα μέρη του μεσιτικού γραφείου, στην περίπτωση που χρειαστεί.
Και ενώ στη Φιλανδία ο συμβολαιογράφος αμοίβεται μόνο με 77 ευρώ, τη στιγμή που στην Ιρλανδία και στη Μαλαισία η συμβολή του δεν υποχρεωτική, στην Ελλάδα η αμοιβή του συμβολαιογράφου αντιστοιχεί στο 1,2% της αναγραφόμενης αξίας του ακινήτου, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται και τα επιπρόσθετα, δηλαδή χαρτόσημα, πάγια τέλη, σύνταξη φορολογικών δηλώσεων και περιλήψεων, αντίγραφα συμβολαίων, δεύτερα φύλλα κ. τ. λ. Δικαιολογημένα λοιπόν εντός ενός τέτοιου πλαισίου οι ελληνικές κατασκευαστικές, καθώς και οι Έλληνες κτηματομεσίτες επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα δρα ως ανασταλτικός παράγοντας ως προς την ψυχολογία του ενδιαφερόμενου να στραφεί στην αγορά ακινήτων, την ώρα που οι στενές του οικονομικές δυνατότητες δεν του αφήνουν τα κατάλληλα περιθώρια. Όπως τονίζουν κύκλοι του εν λόγω κλάδου, η υψηλή φορολογία είναι καταστροφική για την κτηματαγορά, η οποία ήδη βρίσκεται σε «τέλμα».
Bookmark and Share