Η ιστορία με τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων, που κάποιοι θέλουν να μας εμφυτεύσουν ως νέο εθνικό στόχο (γιατί αλλιώς αλίμονό μας), θυμίζει κάπως το βιβλίο «Το θεώρημα του παπαγάλου» του προσφάτως αποβιώσαντος Γάλλου μαθηματικού και συγγραφέα Ντενί Γκετζ.
Μόνο που στο... συναρπαστικό μυθιστόρημα μια ετερόκλιτη παρέα προσπαθεί να ξεδιαλύνει έναν φόνο εξ αποστάσεως με τη βοήθεια των μαθηματικών, ενώ στην περίπτωσή μας το ετερόκλιτο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος «σκότωσε» την ελληνική οικονομία (αφού οι δράστες είναι σε όλους γνωστοί) αλλά ψάχνει εκείνο τον μαθηματικό τύπο ξεπουλήματος που θα φέρει τα πολυπόθητα 50 δισ. από τα τελευταία μας ασημικά!
Επιδίωξη δύσκολη έως ακατόρθωτη, αφού όλες οι σταθερές και μεταβλητές της εξίσωσης έγιναν στο πόδι, ως συνήθως.
Κατ' αρχάς ο αριθμός-στόχος των 50 δισ. ευρώ για έσοδα από τη δήθεν «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας ώς το 2015, που πήρε μαζί του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τον υιοθέτησαν μετά χαράς η κ. Μέρκελ και η παρέα της, προέκυψε από μια αστεία αλληλουχία συλλογισμών στην οποία συνέβαλαν κρατικές εταιρείες (όπως λ.χ. η ΚΕΔ), κάποια σοβαρά, υποτίθεται, έντυπα και βεβαίως ορισμένοι «φωστήρες» οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, το σύνολο της κρατικής περιουσίας υπολογίζεται σε περίπου 340 δισ. ευρώ -όσο και το ΑΕΠ, όπως είπε έξω ο Γ. Παπανδρέου. Πλην όμως μόνο το 14% είναι διαθέσιμο προς πώληση ως «ελεύθερα κτήματα».
Κάποιοι, λοιπόν, πολλαπλασίασαν με αβάσταχτη ελαφρότητα κρατικές εκτάσεις σε βουνά και λαγκάδια (Παρνασσός, Αράχοβα κ.ά.) με τιμές... πλατείας Κολωνακίου και έβγαλαν σούμα τα 50 δισ. ευρώ. Τόσο απλά και πρόχειρα. Πιστέψτε το...
Αυτά ως προς τα δημόσια κτήματα. Γιατί αν πάμε στα βαρύτερα ασημικά του σπιτιού -δηλ. στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.ά.- η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει καλό ταμείο, εφόσον βεβαίως περνούσε πρώτα από τα καυδιανά δίκρανα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων.
Η προοπτική σοβαρών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις περνά, κατά τους ειδικούς, από τη συστηματική ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στα μεγάλα δημόσια κτήματα. Βάσει όμως ενός νέου χωροταξικού και όχι με το σημερινό σκορποχώρι νόμων, διατάξεων και γραφειοκρατίας.
Αλλά αυτό είναι άλλου... παπαγάλου θεώρημα...
Γ.Μερμηγκας
Post Top Ad
Κυριακή 3 Απριλίου 2011
Home
Unlabelled
Το θεώρημα του παπαγάλου και τα 50 δισ. των ασημικών