Η κατακόρυφη αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου στις θάλασσες της Ιαπωνίας λόγω της καταστροφής στη Φουκουσίμα απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα της χώρας.
Έντονες είναι οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρηνικής τραγωδίας στη Φουκουσίμα στο ιαπωνικό θαλάσσιο οικοσύστημα και την αλιεία της χώρας, καθώς έχει... σημειωθεί δραματική αύξηση των επιπέδων του ραδιενεργού ιωδίου στα νερά της περιοχής.
Η μόλυνση με ραδιενέργεια (και ο φόβος αυτής) θα αποτελέσει ένα βαρύτατο δεύτερο πλήγμα στην ιαπωνική αλιεία, η οποία έχει ήδη χτυπηθεί άσχημα από το τσουνάμι. Η μόλυνση εκτιμάται πως θα εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα ύδατα της Φουκουσίμα, καθώς τα θαλάσσια ρεύματα παρασύρουν ραδιενεργές ουσίες και οργανισμούς (ψάρια, οστρακοειδή, φύκια κλπ).
Εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η μόλυνση των φυκιών, τα οποία αποτελούν κοινό τμήμα της ιαπωνικής διατροφής. Εάν κάποιος καταναλώσει φύκια μολυσμένα με ραδιενεργό ιώδιο, αυτό συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή αδένα και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Κατά την ΙΑΕΑ, η παρουσία ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό σύντομα δεν θα αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να μη συνεχιστούν οι εκλύσεις μολυσμένων υδάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε, οι έρευνες των ιαπωνικών αρχών έδειξαν ένα στα πέντε ψάρια που πιάστηκαν στο λιμάνι Τσόσι, στην Κίμπα (νότια της Φουκουσίμα) να έχει ανιχνεύσιμες ποσότητες κασίου-137: πρόκειται για ένα στοιχείο με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ημιζωής από ότι το ιώδιο.
Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει γενικευμένους ελέγχους ψαριών, οστρακοειδών και άλλων προϊόντων που προέρχονται από την Ιαπωνία, ενώ συζητάται και η λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως πλήρεις παύσεις εισαγωγών κάποιων ειδών.
Αλιευτικά σκάφη δεν εισέρχονται στα ύδατα της Φουκουσίμα (σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον σταθμό), ενώ η μοίρα πολλών τοπικών επιχειρήσεων που είχαν να κάνουν με θαλασσινά φαίνεται πως έχει «σφραγιστεί», από τη μέρα που το τσουνάμι έσπειρε την καταστροφή.
Οι άμεσες επιπτώσεις στα ψάρια και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς πάντως, εκτιμάται πως θα είναι μικρές, καθώς μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, αν και τα ψάρια στις λίμνες της ευρύτερης περιοχής μολύνθηκαν με ραδιενεργό κάσιο, δεν φάνηκαν να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα υγείας- αν και στις επόμενες γενιές παρατηρήθηκαν γενετικές ανωμαλίες. Ο κύριος κίνδυνος έγκειται στην είσοδό τους στην διατροφική αλυσίδα.
BBC