Τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού κράτους θα σημάνει ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα έχουν την ίδια τύχη, προειδοποιεί το Bloomberg.
«Η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της το... 2013 ή και νωρίτερα», δηλώνει μιλώντας στο πρακτορείο η Marie-Anne Allier, της Amundi Asset Management, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, με 689,5 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια. «Εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να επιβάλουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας χωρίς να κάνουν αναδιάρθρωση. Πρόκειται για φαινόμενο ντόμινο».
Τα credit default swaps δείχνουν ότι η αγορά υπολογίζει στο 57,4% την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ αντίστοιχα, για το πορτογαλικό χρέος, οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης υπολογίζονται στο 39,4%.
«Αυτό που μας λέει η αντίδραση των αγορών είναι ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει λύση στα προβλήματα των χωρών αυτών», δηλώνει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής της Glendevon King Asset Management.
Όπως εξηγεί ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος της FXPro Financial Services, έπειτα από την επιμονή της Γερμανίας ορίστηκε ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM θα πάρει τα χρήματά του πριν από τους κατόχους των κρατικών ομολόγων στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. «Εάν είσαι διαχειριστής κεφαλαίων και έχασες χρήματα από την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, τότε μάλλον θα μειώσεις την έκθεσή σου και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».
«Και οι τρεις χώρες θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με την έννοια αναδιάρθρωση, εννοούμε να μειώσουν το κουπόνι που πληρώνουν και να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου ή στην περίπτωση της Ελλάδας, ακόμα και να μειώσουν το αρχικό κεφάλαιο που είναι διατεθειμένοι να αποπληρώσουν», δηλώνει ο Alex Johnson, διαχειριστής της Fischer Francis Trees & Watts.