Επιχειρήσεις «αόρατοι γίγαντες» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Επιχειρήσεις «αόρατοι γίγαντες»

Ο Observer παρουσίασε τις 10 λιγότερο γνωστές ανάμεσα στις εταιρείες-κολοσσούς του πλανήτη.

Μέχρι να ανακοινώσει τη δηµόσια εγγραφή µαµούθ των 60 δισ. δολαρίων για την εισαγωγή της στο χρηµατιστήριο, η εταιρεία πώλησης εµπορευµάτων Glencore δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό. Η Glencore όµως δεν είναι ο...
µόνος «αόρατος γίγαντας». Ο βρετανικός «Οµπζέρβερ» παρουσίασε άλλες εννέα εταιρείες που δεν είναι πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά είναι κολοσσοί στον τοµέα τον οποίο δραστηριοποιούνται.


Glencore, Ελβετια Με έδρα τη µικρή ελβετική πόλη Baar, η Glencore προτιµά νακρατά χαµηλά τους τόνους. Ο διευθύνων σύµβουλός της ΙβάνΓκλάσενµπεργκ παραχώρησε την προηγούµενη εβδοµάδα την πρώτη συνέντευξή Τύπου εδώ και δέκα χρόνια. Απασχολεί σε όλοτον κόσµο 55.000 εργαζοµέενους και πέρυσι είχε έσοδα 145 δισ. δολάρια και ενεργητικό 79,8 δισ. δολάρια. ∆ραστηριοποιείται στις αγορές και πωλήσεις εµπορευµάτων (πετρέλαιο, πολύτιµα µέταλλα,τρόφιµα κ.λπ.) αλλά και στη µεταφορά τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.



Saudi Aramco, Σαουδική Αραβία Το 25% των παγκόσµιων αποθεµάτων πετρελαίου ελέγχονται από τη Σαουδική Αραβία µέσω της κρατικής εταιρείας διαχείρισης ενέργειας, η οποία θεωρείται ότι είναι η εταιρεία µε τη µεγαλύτερη αξία σε ολόκληρο τον κόσµο. Ιδρύθηκε το 1933 µε την ονοµασία California Arabian Standard Oil Company και σήµερα απασχολεί 55.066 εργαζοµένους.



CarGill, ΗΠΑ. Ιδρύθηκε στην Αϊοβα από τον γιο ενός σκωτσέζου πλοιάρχου κατά τη διάρκεια του αµερικανικού εµφυλίου και εξελίχθηκε σε γίγαντα στον κλάδο των τροφίµων, περιλαµβανοµένων και των γενετικώς τροποποιηµένων. Οι δραστηριότητές της κυµαίνονται από σιτηρά και άλλα εµπορεύµατα µέχρι εµπόριο κρεάτων, αυγών και επεξεργασµένων συστατικών για τρόφιµα. Οι πωλήσεις της εταιρείας το εννεάµηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο διαµορφώθηκαν σε 84 δισ. δολάρια. Το 88% της εταιρείας ελέγχεται ακόµη από τους απογόνους του ιδρυτή της µε το ίδιο όνοµα. Επτά από τους απογόνους του Cargill βρίσκονται στη λίστα δισεκατοµµυριούχων του «Φορµπς».



ΙSS, Δανια. Ισως είναι η λιγότερο γνωστή εταιρεία κολοσσός σε όλο τον κόσµο και δραστηριοποιείται σε ενοικιάσεις προσωπικού. Με έδρα την Κοπεγχάγη παρέχει γεύµατα σε όλες τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις, εργατικό δυναµικό που καθαρίζει ξενοδοχεία και προσωπικό ασφαλείας σε νοσοκοµεία. Είναι ο τέταρτος µεγαλύτερος εργοδότης στον κόσµο µε προσωπικό 520.000 εγαζοµένους. Ανήκει στην Goldman Sachs και την ελβετική εταιρεία εξαγορών EQT. INEOS, Bρετανια / Eλβετια. Η πολυεθνική που δραστηριοποιείται στα χηµικά ήταν η µεγαλύτερη µη εισηγµένη στο χρηµατιστήριο εταιρεία στη Βρετανία, µέχρι που µετέφερε την έδρα της στη µικρή ελβετική πόλη Rolle για καλύτερο φορολογικό καθεστώς. Με ετήσια έσοδα 28,4 δισ. δολάρια είναι ίσως πιο γνωστή ως συνιδιοκτήτρια των διυλιστηρίων Grangemouth στη Σκωτία. Το αφεντικό της Τζιµ Ράτκλιφ δεν συγχώρησε τη βρετανική κυβέρνηση, που αρνήθηκε να του χορηγήσει προσωρινή αναστολή στην πληρωµή ΦΠΑ όταν η Ineos αντιµετώπισε κρίση ρευστότητας.



BridGewater ASSociates, ΗΠΑ. Πρόκειται για το µεγαλύτερο hedge fund στον κόσµο µε 90 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια – όσο το ΑΕΠ του Μαρόκου. Με έδρα το Κονέκτικατ, ειδικεύεται στα «παιχνίδια» µε συνάλλαγµα και κρατικά οµόλογα. Εδώ και δέκα χρόνια προσφέρει µέση ετήσια απόδοση 18% σε όσους της εµπιστεύονται τα χρήµατά τους. Οι προβλέψεις του αφεντικού της Ρέι Ντάλιο παρακολουθούνται στενά στη Γουόλ Στριτ. Πέρυσι ο Ντάλιο απαγόρευσε τα κουτσοµπολιά στο γραφείο, προειδοποιώντας ότι θα απολύσει όποιον πέσει σε αυτό το παράπτωµα τρεις φορές.



Permira, Βρετανια. Ιδιωτική επενδυτική εταιρεία (private equity) που αποτελεί µετεξέλιξη της τράπεζας Schroeders. Σε αυτήν ανήκουν οι εταιρείες Hugo Boss (ρούχα) και Birds Eye (τρόφιµα). ∆ιατηρεί 12 γραφεία σε ολόκληρο τον κόσµο και για δέκα χρόνια είχε αφεντικό τον Ντέιµον Μπουφίνι, σύµβουλο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.



NOBLE GROUP, ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Η ασιατική εκδοχή της Glencore. Πωλεί τα πάντα, από τουρκικό βαµβάκι µέχρι κολοµβιανό καφέ και κάρβουνο από την Αυστραλία. Απασχολεί 11.000 εργαζοµένους και πέρυσι είχε έσοδα 56,7 δισ. δολάρια. Ιδρύθηκε από τον Ρίτσαρντ Ελµαν, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται από το «Φορµπς» σε 1,5 δισ. στερλίνες.


Koch Industries, ΗΠΑ. ∆ραστηριοποιείται σε διάφορους τοµείς, από λιπάσµατα έως χηµικά και επεξεργασία χάρτου. Ελέγχεται από τους δισεκατοµµυριούχους αδελφούς Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ. Με έδρα το Κάνσας, ελέγχει πετρελαιαγωγούς στις ΗΠΑ, παράγει το ελαστικό ύφασµα Lycra και απασχολεί περίπου 70.000 εργαζοµένους. Από το 2003 έχει πραγµατοποιήσει εξαγορές 32 δισ. δολαρίων.



Sinopec, Κινα. Η µεγαλύτερη εταιρεία στη µεγαλύτερη χώρα του κόσµου µε βάση τον πληθυσµό. Πρόκειται για πετρελαϊκή που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κίνας. Βρίσκεται στην έβδοµη θέση της λίστας του «Fortune» µε τις µεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη – ετήσια έσοδα 187 δισ. δολάρια.
Bookmark and Share