Στην ποδιά της αναδιάρθρωσης "σφάζονται" οι τροϊκανοί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Στην ποδιά της αναδιάρθρωσης "σφάζονται" οι τροϊκανοί

Στην... ποδιά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «σφάζονται» κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, μετά την «παρέμβαση» Σόιμπλε που «φούντωσε» για τα καλά τη συζήτηση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ντομινίκ Στρος-Καν και Ολι Ρεν, οι οποίοι έσπευσαν να «ξορκίσουν» το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης...
«κάπως λανθασμένα» τα σχόλια που έκανε σε γερμανική εφημερίδα, και ότι το Βερολίνο παραδέχθηκε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους.


Ντομινίκ Στρος-Καν

«Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους που τους αναλογούν»

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει παρά τα επώδυνα μέτρα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Κατά την άποψή του το ελληνικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει χωρίς αναδιάρθρωση χρεών με την προϋπόθεση δύο πραγμάτων: αφενός ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, αφετέρου πως θα γίνουν αυτά που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι. Θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το γεγονός πως οι πλουσιότεροι πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.


Ολι Ρεν

Η Κομισιόν δεν τη στηρίζει

Η Κομισιόν δεν βλέπει ως επιλογή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στην άποψη αυτή εμμένει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Οπως σημειώνει, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία δεν στηρίζει αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνει ακόμη ότι η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση δεν προβλέπεται υπό τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF), αλλά είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει μετά το 2013.


Γ. Προβόπουλος

«Τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα»

«Κατά» της αναδιάρθρωσης χρέους, καθώς δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας, τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Οπως εξηγεί, η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα προσπαθούσε να λύσει. «Αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να υπερακοντιστούν οι στόχοι» τονίζει και επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια
.

Κ.Κοσμά
Bookmark and Share