Ποιοι και γιατί παίζουν το χαρτί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ποιοι και γιατί παίζουν το χαρτί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους


Περίπου βέβαιο θεωρούν έγκυροι αναλυτές και στελέχη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τελικώς σε αναδιάρθρωση του χρέους της οι περισσότεροι τοποθετούν μια τέτοια εξέλιξη μεταξύ 2012-2013..

Μάλιστα γίνεται ξεκάθαρο πως αυτό το ενδεχόμενο σιγά σιγά συνειδητοποιείται και από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι της...
Άνγκελα Μέρκελ μιλούν πλέον ανοιχτά για το θέμα αυτό.



Ακόμα και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), δεν το αποκλείει: «Όλες οι υπεύθυνες αρχές (το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν) υποθέτουν μέχρι στιγμής ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει όλα τα χρέη της. Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι», δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.



Κεντρικό άρθρο στην τελευταία έκδοση του Economist καλούσε τη χώρα μας μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, επικρίνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι έχουν κάνει λίγα για να τις βοηθήσουν.



«Έχουν δίκιο (οι επενδυτές). Αυτές οι οικονομίες ακολουθούν μια μη βιώσιμη πορεία, αλλά όχι επειδή δεν προσπαθούν οι κυβερνήσεις τους.



Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν κάνει ηρωικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για να απελευθερωθεί από τις ακαμψίες της οικονομίας της», αναφέρει το άρθρο.



Η προοπτική αναδιάρθρωσης επανήλθε στο προσκήνιο, ύστερα από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.



Με βάση το σχέδιο συμπερασμάτων που υπογράφηκε, οποιαδήποτε χώρα αιτηθεί βοήθεια, πρέπει προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές της ώστε να υπάρξει ρύθμιση των δανείων που έχει ήδη λάβει. Κυρίως με τους ιδιώτες επενδυτές, μιας και τα χρέη προς το μηχανισμό διάσωσης και το ΔΝΤ προηγούνται ως προς την εξυπηρέτησή τους!



Ούτε το 2012 στις αγορές



Σ’ αυτή την προοπτική στηρίχτηκε την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Standard & Poor’s για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας. Σ’ αυτήν στηρίχτηκαν για να απευθύνουν «προειδοποιήσεις» οι άλλοι δύο, Moody’s και Fitch Ratings.



Και οι τρεις προβλέπουν ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012 για να αντλήσει 44 δισ. ευρώ, τα οποία δεν καλύπτει το πακέτο διάσωσης.



Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν ανακάμπτει και η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων παραμένει κολλημένη στο 13%, παρά τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις προς την Ελλάδα για τα δάνεια της τρόικας.



Είναι ενδεικτικό ότι το 65% των αναλυτών που ρωτήθηκαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του BBC, δήλωσαν πως περιμένουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.



«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επενδυτές κατά πάσα πιθανότητα θα εισέλθουν οικειοθελώς σε συμφωνίες για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων που κατέχουν, όταν η ανάπτυξη θα έχει σταθεροποιηθεί και θα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενδεχομένως το 2012 - 2013», εκτιμά ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Φραντσέσκο Γκαρζαρέλι.



«Θεωρούμε πιθανότερο να επεκταθούν τα δάνεια από τον έκτακτο μηχανισμό διάσωσης (EFSF) παρά μία γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Κάτι που, όπως παρατηρεί, θα μεταφέρει περισσότερο κρατικό χρέος στα κράτη του πυρήνα της Ευρωζώνης, αν και η τράπεζα διερωτάται για πόσο καιρό θα είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν κάτι τέτοιο. Εν τούτοις αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά το 2013, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης.



«Πολλοί περιμένουν κάποιου είδους αναδιάρθρωση. Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι εάν θα γίνει μία αναδιάρθρωση, για παράδειγμα στην Ελλάδα, ή ένα ντόμινο», λέει ο Ντέιβιντ Βάις, οικονομολόγος της Standard & Poor’s.



«Ο κόσμος θα αναστατωθεί, εάν μία τέτοια εξέλιξη μεταφερθεί στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία».



«Απαραίτητη κίνηση»



Γι’ αυτό ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα στην Ευρωζώνη.



«Μόλις οι υπόλοιπες χώρες εξέλθουν από τη ζώνη κινδύνου, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.



Αυτό μπορεί να γίνει με περικοπή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ή με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους. Δεν βλέπω να γίνεται διαφορετικά όπως κι αν το υπολογίσω», δήλωσε.



«Η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη», ήταν ο τίτλος κεντρικού άρθρου που υπέγραφε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.



Όπως σημειώνει, όσο η Αθήνα καθυστερεί μια ίσως αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους, τόσο περισσότερα θα αναγκαστεί να καταβάλλει για τόκους.



Πιο δραστικές λύσεις προτείνει ο οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης: «Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να αναληφθεί δράση άμεσα και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012», δηλώνει στο Reuters.



Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup και πρώην μέλος του ΔΣ της Τράπεζας της Αγγλίας, Γουίλεμ Μπιούιτερ, «η κρίση χρέους της Ευρώπης δεν θα επιλυθεί μέχρις ότου αναδιαρθρωθεί το χρέος διαφόρων χωρών και βελτιωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών τους».πηγή Ισοτιμία.





Bookmark and Share