Την ενόχληση της Τουρκίας τόσο για τους βραδείς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων για την προσχώρησή της στην ΕΕ όσο και για το καθεστώς της «βίζας» στο οποίο υπόκεινται οι Τούρκοι πολίτες εξέφρασε σήμερα.. από τις Βρυξέλλες, όπου συνήλθε το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Από ευρωπαϊκής πλευράς τονίσθηκε ωστόσο ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται θετικά στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και ειδικότερα έναντι της Κύπρου, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν και τα προβλήματα δημοκρατίας που εξακολουθούν να υφίστανται στην Τουρκία.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ στην κοινή τους θέση υπογραμμίζουν ότι «Η Τουρκία μπορεί ενεργά να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων εφόσον κάνει περισσότερα για την εκπλήρωση των κριτηρίων για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων, εφόσον συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πλαισίου των διαπραγματεύσεων και σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ που ξεκίνησαν το 2005 έχουν τελματωθεί. Έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 κεφάλαια ενώ ένα μόνο (έρευνα) έχει κλείσει προσωρινά. Επιπλέον 18 κεφάλαια παραμένουν «μπλοκαρισμένα»: τα 8 παραμένουν σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο του 2006 εξαιτίας της μη εφαρμογής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και 10 κεφάλαια παραμένουν παγωμένα εξαιτίας πολιτικών λόγων από ορισμένα κράτη μέλη (Κύπρος, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία). Ως συνέπεια των ανωτέρω μόνο 3 φάκελοι είναι δυνατόν να ανοίξουν πλέον: κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης, ανταγωνισμός και δημόσιες προμήθειες. Για να μπορέσουν όμως να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτά τα τρία κεφάλαια «σημαντικές συμπληρωματικές προσπάθειες» χρειάζεται να καταβληθούν από την Τουρκία, υπογραμμίζει η ΕΕ.
Επίσης οι 27 εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στην Κύπρο κατά παράβαση της Τελωνειακής Ένωσης. «Εξαιτίας της απουσίας προόδου σε αυτό το ζήτημα, η ΕΕ θα διατηρήσει τα μέτρα που έλαβε το 2006» (πάγωμα 8 κεφαλαίων) που θα εξακολουθήσουν έτσι να έχουν αρνητική επίδραση στο σύνολο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνουν τα κράτη μέλη. Τέλος υπογραμμίζουν ότι η ελευθερία του τύπου αποτελεί μία «θεμελιώδη αξία» και ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν και «άλλες νομοθετικές τροποποιήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης».
Post Top Ad
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
Home
Unlabelled
EE:Η Τουρκία εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται θετικά στις υποχρεώσεις της