Συγχώνευση OA με Cyprus Airways; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Συγχώνευση OA με Cyprus Airways;


Το ..φλερτ μπορεί να εξελιχθεί σε γάμο;
Η έναρξη διευρυμένης συνεργασίας των δυο «εθνικών» αερομεταφορέων, της Olympic Air και της Cyprus Airways, μπορεί να σηματοδοτήσει...
μελλοντική μετοχική συνεργασία; Καταφατικά απαντούν αναλυτές της εγχώριας αεροπορικής αγοράς. Οι δυο «εθνικοί» αερομεταφορείς, «τραυματισμένοι» από τη μείωση της επιβατικής κίνησης και της αλματώδους αύξησης των καυσίμων, αναζητούν συνέργιες και νέα μερίδια αγοράς.

H Olympic Air, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με την Aegean Airlines, προχωρεί σταδιακά στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, ύστερα από την αναθεώρηση των επιχειρησιακών της πλάνων. Εγκαταλείποντας όλους τους προορισμούς της Κεντρικής και της Βορειοδυτικής Ευρώπης, πλην του Άμστερνταμ, η Olympic Air επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τον ελλαδικό χώρο.

Η ανασύνταξη δρομολογίων έφερε και αναδιοργάνωση του στόλου αεροσκαφών, με την αποδέσμευση 6 Airbus. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 8 Airbus (5 A320 και 3 A319), 10 Bombardier Q 400, 5 Bombardier Dash 100 και 1 ATR-42, επιχειρώντας σε 40 προορισμούς (8 εξωτερικού και 32 εσωτερικού).

Η αναδιοργάνωση της εταιρείας, με σαφώς πιο «ρεαλιστικούς» στόχους, κρίθηκε αναγκαία, καθότι ο όμιλος της Ολυμπιακής (Olympic Air, Olympic Handling και Olympic Engineering) παραμένει ζημιογόνος. Ο όμιλος έκλεισε το 2010 με ζημιές μετά από φόρους 143 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 367 εκατ. ευρώ.

Για το 2009 τα αντίστοιχα μεγέθη προσέγγισαν τα 79 και τα 67 εκατ. ευρώ. Αλλαγές επήλθαν και στη διοικητική ιεραρχία. Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις, ως εκτελεστικού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην Olympic Air, του γενικού διευθυντή της MIG, του Γιώργου Ευστρατιάδη και φυσικά, ως εκτελεστικού προέδρου της ΟΑ, του προέδρου της Singular Logic Γιάννη Καρακαδά.

Το φλερτ από τα παλιά και η επιθετική κίνηση της Aegean

Η προοπτική συγχώνευσης των δυο εταιρειών μονάχα έκπληξη δεν προκαλεί. Οι κυπριακές αερογραμμές είχαν εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν την επιθυμία να εξαγοράσουν την κρατική (τότε) Ολυμπιακή Αεροπορία.

Η τελευταία και πιο σοβαρή απόπειρα έγινε το 2000-2001. Παρά το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν κατάφεραν ποτέ να εξαγοράσουν την κρατική ΟΑ, δεν εγκατέλειψαν το πλάνο εισόδου στην ελληνική αεροπορική αγορά. Γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν το 2002 στην ίδρυση της θυγατρικής Hellas Jet. Το εγχείρημα απέβη αποτυχημένο, με αποτέλεσμα να πουληθεί η εταιρεία το 2005 (σήμερα η Hellas Jet είναι ανενεργή). Η προοπτική συγχώνευσης ή μετοχικής συνεργασίας των 2 «εθνικών» αερομεταφορέων αποκτά επιπρόσθετη δυναμική και από έναν άλλο εξωγενή παράγοντα: τη δυναμική είσοδο της Aegean Airlines στην κυπριακή αγορά. Με μια εντυπωσιακή κίνηση η Aegean δημιούργησε μίνι βάση στη Λάρνακα με 3 Airbus.

Η ελληνική εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη, «χτύπησε» την καρδιά των δρομολογίων της Cyprus, όπως τα Λάρνακα - Λονδίνο, Λάρνακα - Αθήνα και Λάρνακα - Θεσ/νίκη.Πηγή εφημερίδα Ισοτιμία.
Bookmark and Share