Αλλαγές στον κώδικα περί ναρκωτικών, ώστε να μεταβληθεί η τραγική εικόνα που επικρατεί σήμερα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, όπου το ένα τρίτο των κρατουμένων εμπλέκεται σε υποθέσεις ναρκωτικών, επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Από τους 11.800 κρατούμενους, οι 4.037 κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών. Εξ αυτών, οι 2.620 είναι... αλλοδαποί και οι υπόλοιποι 1.417 Ελληνες. Η αναθεώρηση του κώδικα, που είναι σε εξέλιξη, θα περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις στον γενικότερο τρόπο αντιμετώπισης των χρηστών σε σχέση με το σημερινό ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αλλαγές στις ποινές, προκειμένου να αποφεύγονται περιπτώσεις εξαρτημένων που καταδικάζονται σε ισόβια για μικρές ποσότητες ναρκωτικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας που κρατείται στις φυλακές Ελαιώνα. Εχει καταδικαστεί σε ισόβια για 12 γραμμάρια ηρωίνης.
Την εικόνα που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα περιέγραψε χθες ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνος Σκανδάμης, στα μέλη της υποεπιτροπής για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του προβλήματος Ναρκωτικών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Σκανδάμης αναφέρθηκε και στα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στις φυλακές, εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των μονάδων υγείας των φυλακών. Στο πλαίσιο αυτό τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας επεξεργάζονται σχέδιο ένταξης του ψυχιατρείου και του νοσοκομείου του Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.
Πρόβλημα προς επίλυση είναι και το θέμα της εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές και η οποία γίνεται με τρεις βασικούς τρόπους: Με «ρίψεις» από τον εξωτερικό χώρο των φυλακών προς το προαύλιο, είτε με τα χέρια είτε ακόμα και με βαλλίστρες (!), με κανονική εισαγωγή από κρατούμενους που επιστρέφουν από την άδειά τους ποσοτήτων ναρκωτικών καλά κρυμμένων είτε στα προσωπικά τους αντικείμενα είτε ακόμα και σε σωματικές κοιλότητες, είτε μέσω «κακών» σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, οι υφυπουργοί Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος έκαναν ειδική αναφορά στο «θετικό» -όπως το χαρακτήρισαν- έργο των 71 Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν στη χώρα μας, αλλά και στις αλλαγές βελτίωσης της λειτουργίας τους όπως π. χ. η διεύρυνση του αντικειμένου δραστηριότητάς τους, με στόχο την πρόληψη κάθε είδους εξαρτήσεων
Post Top Ad
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
Home
Unlabelled
Αλλαγές στις ποινές του κώδικα περί ναρκωτικών