"Η κινδυνολογία διαψεύστηκε αλλά και θα διαψευστεί μέχρι τέλος" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Η κινδυνολογία διαψεύστηκε αλλά και θα διαψευστεί μέχρι τέλος"

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και 18 μήνες μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στη χώρα μας, είναι ισχυρό τόσο από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και -παρά τα προβλήματα- από άποψη... ρευστότητας. Η κινδυνολογία, που έρχεται και επανέρχεται, όχι μόνο διαψεύστηκε αλλά και θα διαψευστεί μέχρι τέλος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την εμπιστοσύνη των καταθετών τους όπως επίσης και ισχυρών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τις έχει χρηματοδοτήσει με 100 δισ. ευρώ περίπου, που τις στηρίζει και θα συνεχίσει να τις στηρίζει σε αυτούς τους αντίξοους καιρούς, γιατί δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Οποιαδήποτε ανησυχία για την ισχύ του τραπεζικού συστήματος, είναι απολύτως αβάσιμη».

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας ενώπιον 500 μεγάλων πελατών της Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, απόψε.


Ο κ. Ταμβακάκης χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους με «κούρεμα», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτά δεν αποτελούν εναλλακτικές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν τα θέλει ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρωζώνη. Επικαλούμενος τις σχετικές επανειλημμένες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Ταμβακάκης σχολίασε ότι «η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει».


Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η Τράπεζα ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στον θεσμικό ρόλο της, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται σε αυτόν το ρόλο με νέες πρωτοβουλίες όπως και ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας με κάθε τρόπο, όπως έχει πράξει, άλλωστε, μέχρι σήμερα. Σε σχέση με αυτό, σημείωσε ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας διευρύνονται στο μέτρο που τηρούνται οι κανόνες της συναλλακτικής ηθικής. «Ο σεβασμός των κανόνων της συναλλακτικής ηθικής είναι απαραίτητος ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης», τόνισε.


Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έκφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει, όπως τα είχε καταφέρει και σε άλλες δύσκολες στιγμές της ιστορίας της». Προς τούτο, είπε, «όλοι πρέπει να αλλάξουμε και να μάθουμε να λειτουργούμε με νέο τρόπο. Η επιχειρηματικότητα οφείλει να μην μένει απαθής και αμήχανη αλλά να πάρει πρωτοβουλίες. Πρέπει όλοι να επιμείνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για να γίνει αυτό που πρέπει. Η χώρα πρέπει να αλλάξει για να ευημερήσει και ασφαλώς ούτε πρέπει ούτε, άλλωστε, μπορεί να επαναπαυθεί στη βοήθεια των εταίρων μας. Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, όλων μας».
Bookmark and Share