Προειδοποίηση προς τον «Τειρεσία» να συμμορφωθεί εντός 6 μηνών με τις συστάσεις της, απευθύνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μετά τον επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε στην εταιρεία.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Αρχής, που διαπίστωσε ελλείψεις ως προς το απόρρητο και την... ασφάλεια της επεξεργασίας δεδομένων φυσικών προσώπων (οικονομικά δεδομένα):
* Για να ελέγχεται αν οι πολίτες έχουν δώσει ή όχι τη συγκατάθεσή τους ώστε να μπορούν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων (λευκή λίστα), πρέπει να υπάρχει καταχώριση από την τράπεζα του αριθμού αίτησης δανείου ή άλλου αντίστοιχου αριθμού και να βεβαιώνεται ότι έχει δοθεί η συγκατάθεσή τους.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στον «Τειρεσία», στις τράπεζες, αλλά και στην Αρχή να ελέγχει τη νομιμότητα της επεξεργασίας των στοιχείων.
* Την ευθύνη διόρθωσης των στοιχείων στη μαύρη λίστα, όταν π.χ. υπάρχει εξόφληση οφειλής από διαταγή πληρωμής, έχουν η τράπεζα και ο «Τειρεσίας». Η εταιρεία μέσα σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να αναφέρει στην Αρχή ποιες τράπεζες καθυστερούν να δώσουν πληροφορίες για τη σωστή τροφοδότηση του συστήματος, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
* Οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην περίπτωση που απορρίφθηκε η αίτηση δανειοδότησής τους, αφού ελήφθη υπόψη η βαθμολόγηση του «Τειρεσία», να ζητήσουν να συνυπολογιστεί η γνώμη του, στη λήψη δεύτερης απόφασης.
* Ο «Τειρεσίας» δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει στις δημόσιες αρχές (υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία και κτηματολογικά γραφεία) να του χορηγούν στοιχεία.
* Θα πρέπει να απεγκατασταθεί το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης από τους εσωτερικούς διαδρόμους των κεντρικών γραφείων του «Τειρεσία».